Категории: Черноморие

След проверка на РИОСВ-Бургас: Установиха разрушени дюни на плаж „Бутамята“

Реклама

Проверката е констатирала, че на плажа е извършено разораване и е преминала едрогабаритна техника. Плажът попада в границите на защитена територия. Материалите от проверката са предадени на министъра на туризма, както и е уведомено Териториално отделение-Царево към Районна прокуратура-Бургас

В РИОСВ – Бургас е постъпил сигнал за извършено нарушаване целостта на пясъчните дюни на територията на морски плаж „Бутамята“, землище на с. Синеморец, общ. Царево. Извършена е незабавна проверка от експерти на РИОСВ – Бургас, съвместно с представител на Община Царево.

Проверката е констатирала, че в югозападната част на морския плаж е извършено разораване и преминаване на едрогабаритна техника.

След съпоставяне на заснетият участък с данните от одобрената и приета специализирана карта за морски плаж „Бутамята“ се установява, че от дейността са засегнати сиви пясъчни дюни. С помощта на GPS са заснети границите на засегнатия участък с цел определяне на местоположението му спрямо пясъчните дюни – обекти по Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.

Територията на морския плаж попада в границите на защитена територия по смисъла на Закона за защитените територии – Природен парк „Странджа“, и в две защитени зони по смисъла на Закона за биологичното разнообразие – „Странджа“ за опазване на дивите птици и „Странджа“ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фаунa.

Проверка в информационната система за Натура 2000 констатира, че засегнатият участък попада в картирани природни местообитания – приоритетно местообитание с код 2130* „Неподвижни крайбрежни дюни с тревна растителност“ и 2120 „Подвижни дюни с Ammophila arenaria по крайбрежната ивица“, които са предмет на опазване в защитена зона „Странджа“ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фаунa.

Директорът на РИОСВ-Бургас е предал по компетентност сигнала и констатациите от извършената проверка на министъра на туризма.

Уведомено е и Териториално отделение – Царево към Районна прокуратура – Бургас, за произнасяне по компетентност за наличие на извършено престъпление, предвид че са засегнати местообитания, предмет на опазване.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Градушка падна във Варненско

Градушка падна в с. Царевци, общ. Аврен, обл. Варна това научаваме от снимки на Петьо…

преди 2 часа

Птичи грип е открит в краве мляко от магазина

Стана ясно, че нови наблюдения показват възможен път на заразяване от птичи грип, при който…

преди 2 часа

Интензивен дъжд наводни много булеварди в Добрич

Близо 30 л/кв.м. е количеството дъжд в Добрич към този час. Много булеварди в града…

преди 3 часа

Какво ще бъде времето по Черноморието в понеделник

Утре ще бъде предимно слънчево. Северозападният вятър ще отслабне и ще е слаб до умерен,…

преди 3 часа

Как да разпознаем истинския мед в домашни условия

Не е тайна за никого, че на пазара ни има много фалшив мед. Това, че…

преди 3 часа

Дете на 10 подкара кола и обиколи с нея училищна площадка

Стана ясно, че дете на десет години е задигнало автомобил. На кадри се вижда как…

преди 3 часа