in

Ето кои са фаворитите във вота за президент на Франция в първия тур на изборите

Кадър: Youtube/FRANCE 24 English

Фаворити във вота са Еманюел Макрон и Марин Льо Пен. Тази година предизборни кампании почти нямаше заради войната в Украйна и кризата с коронавируса

Франция гласува на първи тур на президентски избори. Фаворити във вота са борещият се за втори мандат президент Еманюел Макрон и лидерът на партия „Национален сбор” Марин Льо Пен, предаде Нова телевизия.

Освен ако някой друг от 12-те кандидати не поднесе изненада, се очаква вторият тур да бъде повторение на дуела от 2017 г. между тях двамата.

Тази година предизборна кампания за президентските избори почти нямаше, тъй като кризата с войната в Украйна и коронавируса фокусираха вниманието и на французите, и на Макрон. Той се включи в кампанията 2-3 седмици преди вота. Според много анализатори това може да доведе изненади във вота, както и до ниска избирателна активност.

Преднината му пред Льо Пен се топи и вече не е толкова невероятна победа на крайнодясната кандидатка, което би бил абсолютен прецедент в Петата република, пише Франс прес.

Традиционно умерените партии от левицата и десницата във Франция образуват единен фронт срещу крайнодесни кандидати, имащи шанс да спечелят избори за висши държавнически постове.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/