in ,

Кирил Петков: С радост ще превърнем Варна в централна логистична точка за Украйна (ВИДЕО)

Кадър: Нова ТВ

Кирил Петков обеща на Зеленски да превърне Варна в логистичен хъб на Украйна за зърно и слънчоглед.

„Добър ден на всички присъстващи. Уважаеми господин премиер, уважаеми гости от българската делегация, радвам се да Ви приветствам днес в Киев. Предния път, когато се видяхме, беше преди два месеца. Запознахме се на Мюнхенската конференция по въпросите на сигурността. Тогава говорих за това, че Украйна иска мир, а Русия говореше, че не възнамерява да напада. Вече 64-ти ден виждаме колко струват заявленията на руските управници. 64-ти ден по ред Русия ни атакува, убива цивилни, разрушава училища, детски градини. Сигурен съм, че няма да постигнат нищо освен пренебрежение“.

„Целият цивилизован свят днес е солидарен с Украйна, включително и България, затова съм много благодарен“, продължи той.

„Проведохме съдържателни преговори. Обсъдихме всички ключови въпроси. Украйна както никога има нужда от подкрепата на надеждните си приятели. Тази борба не е само борба за Украйна, ние защитаваме ценностите на цяла Европа и целия свят“, заяви Зеленски.

„Днес в разговора си с Петков говорихме за установяването на взаимодействието за ремонт на украинска военна техника в българските мощности. Такова сътрудничество ще бъде изгодно и за българските компании и икономика. Също така обсъдихме взаимодействие в енергетичната сфера. Украйна е готова да снабдява България с електроенергия, да съдейства за диверсификацията на газа“, допълни украинският президент.

„Постигнахме договореност и за транспортиране на селскостопанска продукция от Украйна през пристанище Варна“, продължи той.

„Ще предоставим сътрудничество на българските плавателни съдове, които са блокирани в Черноморските пристанища. Благодаря на Кирил Петков за позицията и за твърдата подкрепа“, каза украинският лидер.

„Днес получих уверение, че България продължава да подкрепя статуса на Украйна за кандидат-член на ЕС. Радвам се, че партньорите смятат, че Украйна заслужава ускорената процедура. Също искам да благодаря на Кирил Петков за личната му инициатива относно събиране на средства за Украйна в България“, допълни той.

Кирил Петков отговори на Зеленски по следния начин:

„Първо искам да благодаря за лидерството, което показахте. Украйна ще спечели тази война и всички демократични държави стоят зад вас. България ще бъде повече от щастлива да има Варна като логистична база и да дистрибутира зърното, което не можете да изнесете през вашите пристанища и да бъде централна точка на логистика за вас.“

„Когато говорехме за енергийна сигурност, България може да бъде инструмент в подкрепата на Украйна като използва Трансбалканския газопровод“, каза Петков.

„Благодаря ви много за вашето предложение да помогнете на нашия кораб да напусне. Знам, че имате организиран план за нашите моряци да се върнат вкъщи и да видят отново семействата си“, добави той.

„Вашето искане за военна техническа помощ по отношение на реконструкцията и ремонта на тежки машини в български фабрики ще бъде добра възможност за Украйна и България. Важно е за България Украйна да вижда ясен път към ЕС. Това е мястото, на което Украйна принадлежи“, поясни премиерът Петков.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/