in

 Археолозите по Черноморието започват работа по нов мащабен археологически обект

Кадър: Vbox7 (Снимката е илюстративна)

До обекта, учените стигат след задържане на иманяри с уникални находки. Според тях откритите археологически ценности от проекта ще засилят рекламата на България

В Бургас доц. Овчаров представи своите най-нови проучвания за битката при Русокастро през 18 юли 1332 г., описана в трудовете му за Цар Александър Асен. Сред Перперикон, Вишеград, Месамбрия и Аполония за туристите и в полза на културния туризъм вече ще бъде представяна и крепостта Русокастро. Това предаде Нова телевизия.

„Тези, на които искаме да приличаме, например на Гърция или Турция, по отношението на развитието на туризма, на техните щандове, отпред е Акропола или Ефес, това нещо ще бъде и за България. Там ще бъдат такива обекти като Русокастро, Перперикон и Рациария, естествено Търновград с неговите прекрасни паметници“, заяви доц.д.и.н Николай Овчаров.

Сред най-важните експонати, разкрити от крепостта Русокастро, е съд с изображение на барс, уникален за времето си. Туристите ще научат още за разкритите кости от тази година, даващи информация за бита на четирите селища около крепостта, за лова на зубри от царското семейство и ловните соколи.

В новия археологически сезон край морето продължава работата по няколко подводни експедиции на „Ченгене скеле“ и залива „Форос“, където има данни за корабокруширали кораби.

Започва и важна археологическа работа по обект, след като уникални ценности са разкрити в иманяри, направили пълни самопризнания за местонахождението им.

До месец започва работата по новия археологически обект край Бургас, пазен за сега в тайна заради иманярските набези.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/