Категории: Свят

Какво следва? Китай подкрепи Русия

Реклама

Дълго време се очакваше позицията на великата сила Китай за конфликта в Украйна. Стана ясно, че вече Китай е  потвърдил подкрепата си за Русия, противопоставяйки се на САЩ и други държави.

„Важен извод от успеха на отношенията между Китай и Русия е, че двете страни се издигат над модела на военен и политически съюз в ерата на Студената война“, заяви говорителят на външното министерство Жао Лицян, добавяйки, че те „се ангажират с разработването на нов модел на международните отношения”, съобщава Bloomberg.

Този модел включва избягване на конфронтации или обединяване срещу трети страни, заяви говорителят на китайското дипломатическо ведомство.

Той добави, че това е различно от „манталитета на Студената война“, демонстриран от някои страни – стандартната критика на Пекин към сътрудничеството на САЩ с блокове като Организацията на Северноатлантическия договор, чието разширяване според Пекин е довело до атаката на Русия.

Президентът Джо Байдън предупреди президента Си Дзинпин миналия месец с „последствия“, ако Пекин подкрепи Москва за инвазията, а китайският лидер каза, че страната му няма намерение да води войни, или да се включва в такива.

Както отбелязва авторитетната американска агенция, засега няма признаци Китай да подкрепя Русия в заобикалянето на санкциите, но предлага риторична подкрепа чрез повтаряне на руските твърдения, че САЩ управляват мрежа от оръжейни биолаборатории в Украйна и по света.

Пекин също така многократно посочва, че поддържа приятелството „без граници“, което Си и руският президент Владимир Путин заявиха, когато се срещнаха точно преди Зимните олимпийски игри през февруари в Пекин.

Досега Китай проявяваше сдържаност, не заставаше открито на страната на Русия. Суверенитетът на другите държави трябва да се съблюдава – включително този на Украйна, казва Пекин. От друга страна Китай проявяваше разбиране към руските опасения за сигурност и признаваше руския наратив, че Русия и Украйна имали „сложна история“.

В икономически и в геополитически план Русия и Китай са много тясно свързани. Двете страни се допълват: Русия доставя суровини, енергия и хранителни продукти, Китай от своя страна доставя електроника и машини, както и много други продукти на китайската индустрия.

Политологът Хайлман е сигурен, че Китай ще продължи да разширява специалните си отношения с Русия, макар в момента да се опитва да омаловажи тяхната значимост. „Те ще се опитат тихомълком да укрепят тези отношения, запазвайки обаче предимствата си“, казва Хайлман. „Русия ще продължи да получава определени доставки. Пекин ще поиска да задълбочи отношенията в сферата на енергията и горивата, включително при по-добри цени.“, предаде DW.

Китай бе обявил, че смята да внася повече жито от Русия. Русия пък обеща на Китай повече газ. Съществува и финансова система, по която двете страни работят отдавна, за да могат да търгуват встрани от долара, независимо от демократично управляваните държави – нещо като алтернатива на SWIFT.

Междувременно Китай подложи на критика санкциите на Запада спрямо Русия. Те не са решение на конфликта, а само изострят съществуващите проблеми, смята китайското ръководство. „Китай и Русия не са съюзници, а стратегически партньори. Отношенията между двете страни не са обвързани със съществуващите съюзи и не противоречат на останалите участници“, казва Ванг Венбин, един от говорителите на китайското външно министерство. „Китайската позиция по отношение на кризата в Украйна е последователна, т.е. Китай се придържа към принципите на своята собствена оценка за това кое е правилно и кое не.“

Международната общност оказва натиск, иска Китай да се позиционира еднозначно. Експертът по въпросите на Китай Адам Ни смята, че Западът има твърде големи очаквания спрямо Пекин. „Китай не участва пряко в конфликта и има само ограничено влияние върху действията на Русия, на Украйна и на останалите важни действащи лица.“ Способността или влиянието на Пекин да въздейства се надценяват. Очакваше се, че страната би предпочела да се държи на дистанция, казва още Ни.

Приятелството с Путин може да приключи там, където започват икономическите интереси. Търговският обмен на Китай със САЩ и с Европа е по-голям от този с Русия. Китайската народна република е зависима от износа, както и от високотехнологичните продукти от Съединените щати.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Народна медицина: Ето как се прави компрес за болно гърло с ракия

С началото на есента идва и сезонът на настинките и грипа. Един от най-неприятните и…

преди 12 часа

Апелативен съд – Варна върна делото „Коцев“ за допълнително разследване

Апелативният съд във Варна върна делото срещу кмета на гр. Варна след жалба на областния…

преди 13 часа

Коалиция ГЕРБ-СДС откри предизборната си кампания във Варна

Сигурността и икономическото развитие на България, отварянето на европейските програми и усвояване на средствата по…

преди 13 часа

Водата в София поскъпва от днес: Ето с колко

Днес КЕВР одобри бизнес плана на столичния ВиК оператор за периода 2022-2026 година. Считано от…

преди 13 часа

Наказват мъж във Варна, повредил машина за продажба на билети в автобус

Районен съд – Варна наложи наказание „пробация“ на 41-годишен, противозаконно повредил машина за продажба на…

преди 13 часа

Русия призова Израел да изтегли войските си от Ливан и отправи предупреждение

Русия отправи вризив към Израел да изтегли войските си от Ливан, като предупреди, че нападението…

преди 14 часа