in

Истанбулският мирен процес може да спре войната

Колаж: "Нова Варна"

„Ключова роля“ играе Истанбулския мирен процес, който може да спре войната между Русия и Украйна. В този конфликт няма да има победители, добави Калин

Продължаването на Истанбулския мирен процес може да изиграе „ключова роля“ за прекратяване на руско-украинската война. Това заяви говорителят на турския президент Ибрахим Калин.

Изказването на Калин дойде след срещата му с украинския президент Володимир Зеленски и Андрей Ярмак – ръководител на щаба на украинския президент в Киев, на която бяха обсъдени продължаващата война и украинско-турските отношения, предаде Нова.

„Отсега нататък ще продължим да полагаме големи усилия за прекратяване на войната. Защото в тази война няма да има победител – и Украйна, и Русия ще загубят“, каза той.

Поддържайки тезата, че прекратяването на войната чрез преговори и диалог е „нашата основна цел“, той заяви: „Но, разбира се, колкото по-дълго продължава войната, толкова по-трудни стават условията за сключване на мир. Ситуацията става все по-напрегната, особено по отношение на прекратяването на нападенията срещу цивилното население“, уточни още говорителят.

Калин добави, че президентът Зеленски е похвалил подкрепата на Турция за Украйна и ѝ е благодарил за балансираната дипломация и подхода, който дава приоритет на преговорите.

Запитан дали Турция ще проведе среща с руската страна след посещението си в Украйна, Калин отговори: „Ще продължим да поддържаме контакти с руската страна, защото, за да съберем двете страни около една маса е необходимо да поддържаме контакти и с руската страна“.

По публикацията работи: Станислава Гавазова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/