Категории: Варна

Откриват изложба във Военноморския музей във Варна

Реклама

Изложбата се посвещава на 110-ата годишнина от Балканската война. Изложбата проследява действията на различните подразделения на Българския флот, които осигуряват морската защита по време на Балканската война. Акцент в изложбата е първата българска морска победа

На 5 май (четвъртък) от 11:00 часа във Военноморския музей ще бъде открита изложбата „Защитници на българските брегове“, посветена на 110-ата годишнина от Балканската война. Тя ще може да бъде разгледана безплатно още на следващия ден – 6 май, когато ВММ ще работи с вход свободен по повод Деня на храбростта и Празник на Българската армия. Това съобщиха от Военноморския музей.

Изложбата проследява действията на различните подразделения на Българския флот, които осигуряват морската защита по време на Балканската война: бреговата артилерия, семафорно-наблюдателната служба и неподвижната отбрана – минопоставянето и минопочистването.

Акцент в изложбата е първата българска морска победа, представена чрез оригинални снимки и артефакти на участниците в атаката срещу крайцера „Хамидие“, флага на учебния крайцер „Надежда“ и вахтените дневници на „Летящи“ и „Строги“. Сред любопитните експонати е орден „Стара планина“ I степен на командира на отряда торпедоносци капитан I ранг Димитър Добрев, връчен посмъртно за изключително големите му заслуги при планирането и осъществяването на военните операции през Балканската война и за проявено военно майсторство. Случилото се преди 110 години е представено и чрез отличията на началник-щаба на Флота капитан II ранг Богдан Ганчев, артилерийската сабя на началника на артилерията на Варненския укрепен пункт генерал-майор Константин Кирков, медал за участието в Балканската война и орден „За храброст“ IV степен на командира на миноносеца „Летящи“ мичман I ранг Димитър Альов. Не е забравен и подвигът на всички онези храбри герои – обикновените матроси, които са бранели българските брегове, като е представено тяхното бойно снаряжение.

Изложбата може да бъде разгледана до края на месец юли.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Грандиозен скандал с обиди на етническа основа в заведение в Кубрат: Хвърчали маси, столове и чаши

Мъж стреля и се укри при скандал в заведение в град Кубрат, съобщават от пресцентъра…

преди 6 минути

Във Варна заловиха млади мъже и жена с наркотици

От варненската полиция съобщават за медия "Нова Варна", че двама мъже на 21 и 22-годишна…

преди 18 минути

Кошмарна нощ за двама родители в България: 5-годишно дете е докарано починало в болница. Какво е станало?

Стана ясно, че 5-годишно дете от кочериновското село Стоб е било докарано починало в болницата…

преди 27 минути

На 20 май спират водата на всички тези места във Варна и областта

От ВиК-Варна обявяват, че следните варненски райони остават без вода днес (20 май, понеделник): -…

преди 38 минути

Наградиха НАП

Порталът на НАП с електронни услуги е отличен с нова награда. Това съобщават от приходната…

преди 42 минути

18-годишен открадна храна от супермаркет във Варна

От пресцентъра на ОДМВР-Варна съобщават за медия "Нова Варна", че досъдебно производство е образувано срещу…

преди 48 минути