Категории: Свят

След срещата на енергийните министри: ЕС трябва да се подготви за прекъсване на доставките на газ от Русия

Реклама

След срещата на енергийните министри става ясно, че Европейският съюз отказва да плаща в рубли газа от Русия и следователно трябва да се подготви за прекъсване на доставките

Европейският съюз отказва да плаща покупките на газ от Русия в рубли и трябва да се подготви за прекъсване на доставките. Това предупредиха от ЕК и френското председателство на ЕС след извънредното заседание на министрите на енергетиката на 27-те.

Същевременно стана ясно, че газовият поток по газопровода „Ямал-Европа“, по който се доставя синьо гориво от Русия през Полша за Германия, е бил възстановен. Подаването спря за кратко вчера, по информация на оператора на газопровода, предаде БНТ.

Капацитетът на хранилищата в ЕС е пълен на 32% и се увеличава

Приключи извънредното заседание на Съвет „Енергетика“ на ЕС. На него ЕС обяви, че схемата за плащане на руския газ в рубли е нарушение на санкциите и няма да бъде приета. Друга важна тема, която министрите обсъдиха, е диверсификацията на енергийните източници.

Междувременно стана ясно, че хранилищата в Евросъюза са пълни на 32%, но капацитетът им се увеличава. Ще бъде създадена регионална работна група, която да наблюдава ситуацията с газта в България и Полша. Първата среща ще се проведе на 5 май в София.

България е представена от министъра на енергетиката Александър Николов. Той и колегите му обсъдиха прекратените доставки на природен газ за България и Полша от страна на руския монополист „Газпром“. Съветът единодушно заяви своята солидарност със София и Варшава и осъди действията на руската компания-доставчик като грубо нарушаване на действащи договори.

„На този етап няма непосредствен риск за европейските доставки. В момента доставките за Полша и България продължават по алтернативни трасета, през Гърция и Германия. Количествата в хранилищата в Европа са над 32% и се увеличават във всички държави. Миналата седмица Комисията и България договориха да създадат регионална работна група, която да се справя с проблемите около сигурността на доставките, след като „Газпром“ наруши договора. Първата среща ще се състои този четвъртък в София, но сме поканили и нашите партньори от Западните Балкани“, това каза европейският комисар по енергетиката Кадри Симсон, предаде Нова.

Решението на „Газпром“ да спре доставките на газ за България и Полша е повратна точка в настоящата криза. Това каза еврокомисарят по енергетика Кадри Симсън. Тя предупреди, че всяка държава от ЕС може е следващата.

Комисарят по енергетиката допълни, че въпреки че няма непосредствена заплаха за европейските доставки на газ, несигурността на ситуацията означава, че държавите-членки трябва да разгледат националните си планове за извънредни ситуации, да пълнят хранилищата си преди зимата, и да диверсифицират енергийните източници извън руските изкопаеми горива.

По публикацията работи: Станислава Гавазова

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

В зоопарка във Варна има близо 70 новородени животни от началото на годината

Близо 70 са новородените животни във варненския зоопарк от началото на годината, научи медия "Нова…

преди 9 часа

Супер полезен трик: Ето какво да сложим в бидона, за да стане киселото зеле по-вкусно, ароматно и хрупкаво

И направата на кисело зеле си има своите тънкости, към които трябва да се придържаме,…

преди 10 часа

Нови четири вещества са класифицирани като наркотични

От пресслужбата на Министерски съвет (МС) съобщават, че се променя Наредбата за реда за класифициране на…

преди 11 часа

Наказват младеж, откраднал 11 автомобилни катализатора в с. Каменар

Спрямо младеж, извършил кражба на катализатори, е била постановена осъдителна присъда. Това съобщават от Районен…

преди 11 часа

Урсула фон дер Лайен атакува Виктор Орбан заради „проруска“ позиция

Урсула фон дер Лайен отправи остри критики към Виктор Орбан заради "проруската" му политика. Фон…

преди 11 часа

Крадец нахлу в детска градина в Германия и си сготви спагети „Болонезе“

Куриозна случка в град Гернсхайм, който се намира в област Грос-Герау и област Дармщат в…

преди 11 часа