Категории: Варна

Общински съвет-Варна: Дялове от капитала на варненска болница да се прехвърлят на Медицински университет

Реклама

Това решение взе комисията по собственост и стопанство към Общинския съвет с голямо мнозинство днес. Председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов заяви пред съветниците, че Медицинският университет във Варна е инвестирал в нова апаратура на много сериозна стойност, с което се е подобрило качеството на предлаганите от лечебното заведение услуги

Дяловете от капитала на „Специализираната болница по очни болести за активно лечение“ във Варна да бъдат прехвърлени безвъзмездно чрез дарение на Медицинския университет “Проф. д-р Параскев Стоянов“, реши с голямо мнозинство комисията по собственост и стопанство към Общинския съвет.

Очна болница през 2019 г. премина под управлението на висшето училище, но остана общинска собственост. Оттогава дружеството беше стабилизирано, престана да трупа загуби и в момента е в добро финансово състояние.

„Медицинският университет инвестира в нова апаратура на много сериозна стойност, с което се подобри качеството на предлаганите от лечебното заведение услуги. Университетът предлага да обнови изцяло и материалната база на болницата, но за да направи вложения в сградния фонд, е необходимо да притежава собственост върху дружествените дялове в капитала на Очна болница. Считам, че това е едно целесъобразно решение, което ще позволи Варна да има доста модерна и изцяло обновена Очна болница“, заяви пред съветниците председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов.

Той уточни, че в договора има включени клаузи, по силата на които без съгласието на местния парламент МУ-Варна няма право да се разпорежда със собствеността и да променя предназначението на имотите, собственост на дружеството. „Идеята е сградата на СБОБАЛ да остане болница, без да има някаква опасност там да бъде построено нещо друго. Университетът е държавна структура и не би следвало да имаме подобни опасения“, допълни Тодор Балабанов.

Съветниците одобриха и увеличаване на капитала на болницата с 448 300 лева, представляващи стойността на целева субсидия за погасяване на просрочени задължения на лечебното заведение към 24.10.2019 г. Законът изисква Общинският съвет да отрази тази субсидия под формата на увеличение на капитала, беше изтъкнато на днешното заседание.

Двете решения на комисията трябва да минат и през одобрението на Общинския съвет.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Доброволци изчистиха 100 тона боклуци от Максуда

Доброволци от различни райони на Варна се включиха в акция по разчистване на сметищата в…

преди 5 часа

Всички тези адреси във Варна и областта остават без ток в понеделник

На 20.05.2024 г. В периода 09:00 ч. до 16:00 ч. Поради извършване на неотложни ремонтни…

преди 5 часа

Най-вкусната селска манджа се приготвя по този начин. Бързо и с малко средства

Един от най-вкусните продукти на пазара в това време на годината е баклата. Сега ви…

преди 5 часа

Това са задължителните неща, които трябва да знаете за кърлежите

В сезона на кърлежите различни са факторите, които допринасят за тяхното развитие.  Влагата и обилната…

преди 5 часа

Много хора празнуват имен ден през новата седмица: Това е пълния списък

През новата седмица има много хора , които имат имен ден.На 21 май имен ден…

преди 5 часа

Във вторник е един от най-големите празници в годината

През новата седмица, на 21 май почитаме светите равноапостоли Константин и Елена. Църковният празник е…

преди 5 часа