in

Петков за компенсациите към бизнеса: Всичко над 200 лв. на мегаватчас ще бъде компенсирано с 80% (ВИДЕО)

Кадър: Facebook/Новините на NOVA

Това обяви Кирил Петков по време на представянето на мерки, свързани с компенсации за цената на тока за бизнеса, след като Министерски съвет и организацията на работодателите са постигнали консенсус по приемането им

„Днес проведохме среща с работодателите и профсъюзите. Разговорът беше много конструктивен. Обединихме се около идеята за реални компенсации, които ще се случат през май, юни и дългосрочно“, заяви премиерът Кирил Петров.

Всичко над 200 лв. на мегават изразходван ток от бизнеса, ще бъде компенсирано с 80% от държавата, гласи една от мерките.

Правителството се договори, че цените, които за април и за май месец за природния газ също ще бъдат компенсирани от държавата.

По думи на Петков азерският газ ще потече в пълните си количества от 1 юли, независимо кога ще бъде завършена гръцката връзка.

„Разбрахме се, че заедно с бизнеса и профсъюзите да работим заедно за законопроект, който в следващите седмици да мине през Народното събрание. Той трябва да даде дългосрочен механизъм за компенсации, така че срещите ни да не са месечни“, каза Петков.

Премиерът съобщи, че се работи върху дългосрочен план, чрез който всеки един от бизнесите да може да прогнозира какви ще му бъдат разходите му за енергия.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.