in

Проучване: Консумацията на любима на много хора напитка може да удължи живота

Снимка: Pixabay

Според проведено проучване приемът на умерено количество кафе може да доведе до удължаване на живота. Кофеинът премахва риска от сърдечни заболявания, като същевременно с това носи своите полезни вещества

Пиенето на умерени количества кафе може да намали риска от ранна смърт с до 31 процента, според ново проучване. То изследва данни за кофеиновите навици на повече от 171 000 британци. Става ясно, че тези, които пият две чаши на ден, са с между 16 и 21 процента по-малка вероятност от преждевременна смърт, спрямо своите връстници, които избягват кафето.

Екип от Южния медицински университет в Гуанджоу, Китай, изследва данни от Биобанка на Обединеното кралство, като в продължение на седем години изследва участници, които не са имали рак или сърдечни заболявания.

Проучването установи, че тези, които са приемали умерено количество кафе на ден – дефинирано като между една и половина до три и половина чаши, са с по-нисък риск от преждевременна смърт, например такава причинена от рак или сърдечни заболявания.

Тези, които пият кафе без подсладител, са с до 29% по-малко вероятност да умрат от тези, които не пият кафе, като цифрата се повишава леко до 31% за тези, които добавят лъжица захар. Резултатите от изследването са публикувани в Annals of Internal Medicine в понеделник.

Д-р Кристина Уи, заместник-редактор на списанието, предупреди, че резултатите от проучването не са строго доказателство, че пиенето на кафе намалява риска от смърт.

Друго проведено проучване, публикувано през март от болницата и института за сърдечни заболявания Бейкър в Мелбърн, Австралия, установява, че пиенето на две или три чаши кафе дневно може да бъде свързано с намален риск от сърдечни заболявания.

Изследователите открили, че като цяло консумацията на две до три чаши кафе на ден води до 10-15 процента по-нисък риск от развитие на коронарна болест на сърцето, сърдечна недостатъчност и проблем със сърдечния ритъм.

По публикацията работи: Силвана Димитрова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/