Категории: България

Кирил Петков: Русия трябва да напусне територията на Украйна, няма място за компромис

Реклама

Това е единственият изход от войната, всичко друго би означавало замразен конфликт и нестабилност, обяви българският премиер при участието си в международен форум в Братислава

Единственото решение на войната е Русия да напусне напълно територията на Украйна. Всичко друго би означавало замразен конфликт и нестабилност. Това заяви министър-председателят Кирил Петков в рамките на участието си в международния форум „ГЛОБСЕК“ в Братислава. Петков беше категоричен, че няма място за компромис по въпроса. По думите му украинците се борят за Европа и е важно ЕС да има единен глас в подкрепа на Украйна. Премиерът даде пример с категоричната реакция на България след едностранното прекратяване на доставките на газ от „Газпром“. Петков изтъкна, че страната ни не е позволила да й бъдат извивани ръцете и е защитила националния си интерес, като същевременно е демонстрирала лидерство в Европа по тази ключова енергийна тема, отбелязват от правителствения пресцентър.

Министър-председателят изтъкна, че въпреки сложната вътрешнополитическа ситуация в България, страната ни е взела решене както за хуманитарна, така и за военнотехническа помощ за Киев. Петков отбеляза, че България ще ремонтира 80 украински танка, което ще има реален практически ефект в полза на украинската страна.

Премиерът Петков обърна специално внимание на необходимостта да се погледне по-стратегически на темата за инфраструктурата и свързаността в Европа, така че да се запълнят наличните логистични пропуски. Според Петков това ще даде възможност да има по-голям ефект и от инвестициите в отбрана и сигурност, както и да се обезпечи Източният фланг. Така занапред няма да се налага да имаме дискусии като сегашната, чието мото е „Казах ли ти“, добави още българският министър-председател.

В лидерския панел премиерът Кирил Петков участва заедно със словашкия премиер Едуард Хегер и с премиера на Латвия Кришянис Каринш.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Моторист загина на място при инцидент на пътя София – Варна

Случил се е тежък пътен инцидент на пътя София - Варна край Търговище, при който…

преди 10 минути

Какви опасности крие септемврийското море?

Температурите започват да се понижават плавно, но въпреки това времето по родното Черноморие все още…

преди 18 минути

Убийство с брадва е извършено край Перник

Стана ясно, че мъж на 43 години е бил в село Расник, област Перник. Вече…

преди 25 минути

Нощ на литературата във Варна с вход свободен: Обявиха програмата

Във Варна ще се проведе 12-то поредно издание на Нощ на литературата, като организаторите съобщават,…

преди 30 минути

Внимание, варненци: Ето къде ще спрат водата във Варна и областта днес

От Водоснабдяване и канализация - Варна съобщават, че всички тези места във Варна и областта…

преди 37 минути

Масов бой в дискотека във Варна: Има ранени

Масов бой с бухалки се е случил в дискотека във Варна. При грандиозното меле са…

преди 42 минути