Категории: Черноморие

В Балчик, Кранево и Албена хотелиери продължават да приемат бежанци от Украйна

Реклама

Собствениците на обекти за настаняване са решили да се възползват от новата държавна програма, по която се предвижда изплащане на по 15 лева на ден за храна и подслон

Хотелиери в Балчик, Кранево и Албена са решили да се възползват от новата държавна програма и продължават да настаняват бежанци от Украйна. За това те ще получат по 15 лева на ден за храна и подслон.

Избягалите от войната в Украйна преди месеци и останали и до този момент наистина се нуждаят от подкрепа и помощ, онези, които нямат вариант за връщане в родината си нито финансови възможности да се преместят в друга страна от ЕС. Това, според хотелиерите, е и основната причина те да се съгласят да предоставят базите си на украинците, независимо че парите са крайно недостатъчно, разказва в репортаж кореспондент на БНР.

„Познаваме вече личните истории на хората при нас и знаем, че няма къде да се върнат в Украйна. Така отговарят хотелиери, решили да продължат с хуманитарната подкрепа за украинците, независимо че малкото пари поставят под въпрос и тяхното оцеляване. Към тези причини се добавя и неизвестността къде ще бъдат изпратени, ако трябва да напуснат хотелите ни“, споделя Вера Николова, управител на хотел „Фрегата“ в Кранево, където в момента са настанени около 300 бежанци, повечето от които майки с деца под 3-годишна възраст.

По думите на Вера Николова корекции в менюто неминуемо ще се наложат, тъй като изготвянето на трикратно хранене за сумата от 5 лв. на ден е много трудна задача.

170 са настанените украинци в хотел „Наслада“ в Балчик. Управителят му Александра Джафарова е категорична, че парите са много малко и дори все още не са успели да си направят точен разчет за тях.

Наталия Атанасова, управител на хотел „Ахилея“ в Балчик, е още по-притеснена финансово, тъй като и до този момент не си е получила парите за месец април. При нея са настанени 176 украинци.

Четири хотела в Албена са настанили около 1 000 украински граждани по новата програма, заяви Красимира Стоянова – старши мениджър на отдел „Маркетинг и продажби“.

Напълно наясно с трудностите на хотелиерите са и самите украинци, затова и са изключително благодарни за предоставената подкрепа и за възможността да живеят под спокойно небе с децата си. Най-важното е, че тук сме в безопасност споделят Наталия Ивановна, Лена Калюжная и Наталия Варанцова, която е хореограф и е тук като попечител на 30 деца.

По публикацията работи Полина Петрова

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Избраха нов председател на Българския лекарски съюз

Делегатите на 77-ият редовен отчетно-изборен събор на Български лекарски съюз избраха с 252 гласа д-р…

преди 3 минути

Масови полицейски проверки по пътищата на страната

12 349 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за…

преди 50 минути

Тeзи прекрасни имена празнуват имен ден в неделя

На 29 септември отдаваме почит към велики християни – Свети Теофан и Свети Кириак. Свети…

преди 52 минути

Спряха водата на много варненци точно в събота

Стана ясно, че днес до около 18 часа в част от м-т "Ален мак" и…

преди 58 минути

Спират тока на всички тези адреси във Варненско рано в понеделник

На 30.09.2024 г. В периода 8:30 ч. до 16:00 ч. Поради обезопасяване на съоръженията за…

преди един час

Отстраняват от длъжност голям полицейски шеф

Стана ясно, че шефът на районното управление в Пирдоп ще бъде отстранен заради бруталния случай…

преди един час