Категории: България

„Възраждане” с предложение да се стартира процедура по избор на председател на КПКОНПИ

Реклама

Припомняме, че в началото на февруари НС гласува предсрочното прекратяване на мандата на председателя на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). От „Възраждане“ смятат, че процедурата трябва да се стартира и дори вече е закъсняла

„Възраждане“ внесе проект за приемане на процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати, представяне и публично оповестяване на документите, изслушване на кандидатите и за избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

На 02.02.2022 г., Народното събрание гласува предсрочното прекратяване на мандата на председателя на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, като същата влезе в сила на 01.03.2022 г.

От партията посочват, че при предсрочно прекратяване на правоотношението на член на Комисията в двумесечен срок от прекратяването Народното събрание избира нов член, който довършва мандата. По аналогия същата процедура следва да се приложи и за избор на председател на Комисията.

Комисията е избрана през 2018 година, има 6-годишен мандат, който не е изтекъл. Но Председателят е освободен предсрочно, поради което трябва да се проведе нов избор в Народното събрание. Двумесечният срок, в който следваше Народното събрание да предприеме действия по избор на нов председател на Комисията, отдавна изтече.

„Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, е от съществено значение за предотвратяване на корупционните практики, тя има самостоятелно значение и представлява сериозен инструмент за противодействие. Председателят на комисията изпълнява специфични функции, ръководи Комисията и я представлява. Оставянето на Комисията толкова дълго време без титуляр за председател поставя под съмнение желанието на управляващата коалиция да се бори с корупцията и да постигне нулева толерантност към нея.

„Възраждане“ предлага настоящите правила, за да се започне процедурата по избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, макар че стартира с огромно закъснение“, заявиха от „Възраждане“.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Доброволци изчистиха 100 тона боклуци от Максуда

Доброволци от различни райони на Варна се включиха в акция по разчистване на сметищата в…

преди 9 часа

Всички тези адреси във Варна и областта остават без ток в понеделник

На 20.05.2024 г. В периода 09:00 ч. до 16:00 ч. Поради извършване на неотложни ремонтни…

преди 9 часа

Най-вкусната селска манджа се приготвя по този начин. Бързо и с малко средства

Един от най-вкусните продукти на пазара в това време на годината е баклата. Сега ви…

преди 9 часа

Това са задължителните неща, които трябва да знаете за кърлежите

В сезона на кърлежите различни са факторите, които допринасят за тяхното развитие.  Влагата и обилната…

преди 10 часа

Много хора празнуват имен ден през новата седмица: Това е пълния списък

През новата седмица има много хора , които имат имен ден.На 21 май имен ден…

преди 10 часа

Във вторник е един от най-големите празници в годината

През новата седмица, на 21 май почитаме светите равноапостоли Константин и Елена. Църковният празник е…

преди 10 часа