Категории: Любопитно

Проучване: Някои упражнения могат да помогнат в битката с рака

Реклама

Според учени, изследвали наскоро метод за борбата с рака, увеличаването на физическата активност може да доведе до по-голяма ефективност на лекарствата срещу болестта

Физическата активност би могла да увеличи ефективността на лекарствата за рак и процента на преживяемост, предаде Dailymail.

Учените са открили, че протеините, освободени от тялото, също атакуват раковите клетки. След като доказаха теорията си при мишки, те анализираха данни от опит при група от хора, която беше помолена да прави един час силови упражнения и 90 минути аеробни упражнения седмично, преди да имат операция за отстраняване на туморите.

Тези, които са следвали шест седмичната тренировъчна програма, имат обща петгодишна преживяемост, която е била с 50 процента по-висока отколкото при тези, които не са следвали режима. Учените отдавна изтъкват ползите от тези упражнения по отношение на намаляването на риска при хората от развитие на рак. Изследователи от Медицинския факултет в Ню Йорк са открили, чрез тест с мишки, че за 30 минути пет пъти седмично, ще се намали степента на образуване на рак с 50 процента.

Друг тест, при който те редовно бягат на пътека в продължение на три седмици, намалява теглото на тумора с 25 процента. Установено е, че предизвикването на адреналин чрез упражнения стимулира тялото да произвежда повече протеин. Пациенти са били помолени да изпълняват укрепващи упражнения в продължение на 30 минути, включващи ленти за съпротивление, тренировка с тежести или йога, два пъти седмично. Също така им било казано да ходят на бърза разходка за 30 минути поне три пъти седмично. Те спазвали режима в продължение на шест седмици, преди да им направят операции за отстраняване на рака. Изследователите от NYU заявиха, че резултатите от тяхното проучване показват за първи път как дори малки количества упражнения могат да помогнат за лечението на рак на панкреаса.

За да тестват допълнително теорията си, те проучили дали упражненията могат да подобрят традиционните терапии за рак при мишки. Установили са, че сама по себе си тази имунотерапия увеличава производството на убиващи рак клетки с над 50 процента.

Най-добрият шанс за лечение на болестта е операция за отстраняване на раковата тъкан, но само 10% от хората имат тази възможност, тъй като обикновено се открива само когато туморът вече е започнал да се разпространява в други части на тялото. Съветът на NHS гласи, че възрастните трябва да правят поне 150 минути активност с умерена интензивност седмично или 75 минути активност с енергична интензивност седмично. Те също трябва да правят упражнения за укрепване на мускулите поне два дни в седмицата, предадоха още от медията.

По публикацията работи: Силвана Димитрова

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Интервю с Коста Стоянов, депутат от ПП „Възраждане“: „Ние ще продължим да работим за по-добри условия за живот за всички българи“

На 24 септември, в студиото на „Нова Варна“, Георги Костов проведе интервю с Коста Стоянов,…

преди 4 часа

Ето кой качи снимка с футуристичния автомобил „Тесла Кибертрък“ във Варна

Припомняме, че преди две седмици автомобил, изглеждащ като идващ от бъдещето се появи във Варна…

преди 4 часа

Дрон откри изчезнало момиченце в гора в САЩ

Чудо се случи в Батън Руж, щата Луизиана, САЩ. Термовизионен дрон откри изчезнало 10-годишно момиченце…

преди 4 часа

Президентът на Спартак Варна със спешно изявление

Към редакцията на медия "Нова Варна" пристигна официално изявление от Павлин Николов, президент на Спартак…

преди 5 часа

Галена се подлага на операция и временно спира да пее

Попфолк звездата Галена слиза от сцената и временно спира да пее. Причината е, че се…

преди 5 часа

Коалиция ГЕРБ – СДС се регистрира за вота във Варна

ГЕРБ - СДС регистрира листата си с кандидати за народни представители в 3 МИР -…

преди 5 часа