in

Виновен ли е Интернетът за недоспиването и появата на психични проблеми?

Снимка: Pixabay

Подрастващите все повече прекарват свободното си време, а и не само, разглеждайки социалните мрежи. В един момент обаче това се оказва един лош порок. Стоенето до късно в Интернет може да доведе до недоспиване и психични проблеми при младите хора

Младите хора, които се лишават от сън, за да стоят до късно в интернет, са по-застрашени от психични заболявания в по-напреднала възраст, твърдят учени.

Липсата на достатъчно сън може да обясни и нарастването на психичните проблеми сред подрастващите в последните десетилетия, предадоха от Здравето.бг.

Редовното стоене до късно за сърфиране в социалните мрежи и общуване в интернет пространството може да бъде една от причините младите да спят по-малко.

Проучване, обхванало около 20 000 младежи на възраст между 17 и 24 години, показва, че тези, които спят по-малко от пет часа в денонощието, са три пъти по-застрашени от психологическо разстройство през следващата година.

Всеки изгубен час от съня е свързан с 14 на 100 повишен риск от стрес, показват резултатите, публикувани в Sleep.

Нарушаването на съня и по-специално безсънието е предшественик за по-късното развитие на депресия и тревожност.

Специалист по психиатрия твърди, че голям брой от пациентите му, които прекарват време в интернет, социалните мрежи или играят на електронни през нощта, но им се налага да стават рано, се чувстват твърде изморени и недоспали на следващия ден.

Проблемите на такива млади хора започват от тревожност и безсъние и стигат до биполярно разстройство или тежка депресия.

Времето, което хората прекарват онлайн, особено младите, се увеличава през последните години.

Според последни данни, средно потребителите на интернет във Великобритания прекарват повече от шест часа всеки месец в сайтове като Facebook.

Пациентите с подобни проблеми се лекуват със сутрешна терапия и хормони (мелатонин), които да им помогнат да заспят по-рано.

По публикацията работи: Силвана Димитрова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/