Категории: Варна

Предстои юбилейна изложба на доайен на варненската артистична общност (СНИМКИ)

Реклама

Юбилейната изложба ще се състои в Градската художествена галерия – Варна. Доайенът на варненската артистична общност, 90-годишната Маргарита Денева, представя живопис, рисунки и карикатури от различни периоди на своето дълголетно творчество. Откриването е на 8 юни от 18:00 ч. Изложбата ще може да се види до 1 юли 2022

Едно от уважаваните имена на варненската артистична общност през годините – Маргарита Денева, празнува достолепна 90-годишнина с ретроспективна изложба в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна. Експозицията включва селекция от творби, представителни за различните периоди от дългогодишното творчество на художничката.

Изложбата се реализира с подкрепата на Община Варна.

Родена във Варна на 4 юни 1931 г., Маргарита Денева завършва Девическата гимназия „Петър Берон“, а през 1949 г. е приета в Художествената академия, където преподават легендарните български художници Кирил Цонев, Илия Бешков, скулпторите Марко Марков и Любомир Далчев, изкуствоведът Богомил Райнов. Завършва през 1955 г. в ателието по живопис на академик Илия Петров с „Отличен с похвала“.

Студентските години я срещат с Христо Веков, двамата създават артистично варненско семейство, което през годините ще се разраства с нови поколения, отдадени на изкуството. Техните деца Цветана Векова и Деян Веков са утвърдени художници, внучката Огняна Серафимова е сред най-успешните български сценографи, а Деница Серафимова пребивава в артистичния свят на музиката.

През дългите си творчески години Маргарита Денева създава цяла галерия портрети на изтъкнати общественици и творчески дейци. Дарява 280 на брой от тях на обществени сгради, училища, болници и други. Твори и в областта на фигуралната композиция, пейзажа и натюрморта, а в последните години рисува карикатури.

Посочена е като един от десетте най-значими и известни автори в българската живопис през 60-те години на XX век.

Маргарита Денева е член е на СБХ, а през 1964 г. е избрана за член на Управителния съвет. През 1966 г. е изпратена от творческия съюз на художествена практика в Гърция. След пътуванията си в Алжир, Испания и Индия посвещава изложби, провокирани от екзотичните впечатления от тези страни. Участва в представителни изложби на България в бившия СССР, Чехословакия, Румъния, Мароко, Тунис, Алжир, Нигерия, Мозамбик. Представя изкуството си в колективните изложби на варненската група на СБХ в Русия, Полша, Финландия и Германия през 1987 г. Включва се в международен пленер в Хале – Буна Шкопау – Германия, през 1988 г., след което е част от представителната група на България в експозицията там. Нейни творби са част от колективни изложба на автори от Варна, София и Пловдив през 1993 г. в Чикаго – САЩ.

Снимка: Градската художествена галерия –
Варна

Произведения на Маргарита Денева притежават Националната художествена галерия, Софийска градска художествена галерия, Градска художествена галерия – Варна, много общински галерии в страната, както и частни колекционери в България и извън нея.
Във Варненската група на художниците по нейна инициатива през 1994 г. се създава „Фонд за подпомагане на изобразителното изкуство“.

Носител е на ордените „Св. св. Кирил и Методий“ III степен и II степен и на ордена „1300 години България“. Заедно с още девет изтъкнати дами споделя почетното звание „Достойна варненка“.

Маргарита Денева е носител на първа награда за живопис в Окръжните художествени изложби от 1964, 1965, 1966, 1973, 1975. 3 пъти печели „Награда за добро представяне“ – НХИ 1964, 1969, 1970. Има награда от конкурса „Голо тяло”, София 1975. През 1981 получава награда за живопис от националната изложба „Портрет“ София. Наградена е и на конкурса на морска тематика през 1972 и 1978. Отличена е с Почетна грамота за цялостно творчество от галерия „Графит“ – Варна.

От 1966 до 2015 г. е открила 20 самостоятелни изложби. Участва във всички регионални, окръжни и в редица национални изложби.

Снимка: Градската художествена галерия –
Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Идва ли „циганско лято“. Скоро ще се радваме на 30 градуса

В неделя и в началото на следващата седмица ще преобладава слънчево време. В сутрешните часове…

преди 21 минути

В България е открит радиоактивен изотоп от ГДБОП и ДАНС

Пластини със съдържание на радиоактивен изотоп са иззети при специализирана полицейска операция, проведена от екипи…

преди един час

Старт на дългия уикенд. Добри новини за времето

Както вече стана ясно, този месец има два дълги уикенда. Единия вече мина, а другия…

преди 2 часа

Рано в неделя спират тока в този район на Варна

На 22.09.2024 г. В периода 7:00 ч. до 16:00 ч. Поради профилактика на съоръженията за…

преди 2 часа

Извънредно пътуване на премиерът Главчев до САЩ

Министър-председателят Димитър Главчев заминава за Съединените американски щати, където ще участва в Срещата на върха…

преди 2 часа

Пригответе се за облачно време по Черноморието тази събота

Според прогнозата на НИМХ днес по Черноморието ще има значителна облачност, но въпреки това дъжд…

преди 4 часа