in

Проучване: Можем ли сами да контролираме приема на калории?

Снимка: Pixabay

Човешкият мозък може да е оборудван с вграден брояч на калории, който ни спира да преяждаме и да трупаме килограми. Това е според диетичните изследователи, които смятат, че можем подсъзнателно да преценим колко мазни са ястията

  • Мозъкът може да прецени колко калорични са ястията и да коригира апетита ни, казват експертите
  • Резултатите са базирани на данни от 4-седмично проучване с 20 възрастни, хранени с проектирана диета
  • Гъстите на калории ястия предизвикаха повратна точка, при която хората намалиха размера на порцията
  • Учените твърдят, че откритията означават, че хората са „по-умни ядат“, отколкото се смяташе преди

Участниците в проучване избраха да ядат по-малки порции паста с сирене – въпреки че не им беше казано. Констатациите на Университета в Бристол опровергават досегашното научно мислене, че хората са безсмислени ядки, без да знаят колко калории консумират, предават от Daily Mail.

Водещият автор Аника Флин каза, че изследването показва, че хората ядат по-умно, отколкото преди това се приписва. Тя добави: „От години вярвахме, че хората безсмислено преяждат с богати на енергия ястия. „Забележително е, че това проучване показва степен на хранителна интелигентност, при която хората успяват да коригират количеството, което консумират от опции с висока енергийна плътност.“

В четириседмичното проучване, което се проведе в болнично отделение, взеха участие 20 здрави души. Участниците получиха разнообразие от специално приготвени ястия. Ястията са с различна плътност на калориите, като сандвич с пилешка салата с бисквити от смокини или каша с боровинки и бадеми.

Г-жа Флин и екипът измерват точно колко грама от всяко хранене са изяли доброволците. Резултатите показаха „повратна точка“, при която хората, които ядат богати на енергия храни, след това подсъзнателно започват да ядат по-малки порции.

„Например, хората ядоха по-малки порции паста с кремообразно сирене, която е богата на енергия храна, отколкото салата с много различни зеленчуци, която е относително бедна на енергия“, каза г-жа Флин.

Съавторът на изследването професор Джеф Брънстрьом добави, че резултатите показват, че хората не са просто безсмислени ядещи.

„Това изследване придава допълнителна тежест на идеята, че хората в крайна сметка не са пасивни преяждащи, но показват проницателната способност за умереност на количеството богата на енергия храна, която консумират“, каза той.

„Тази работа е особено вълнуваща, тъй като разкрива скрита сложност на това как хората взаимодействат със съвременните богати на енергия храни, нещо, което наричаме „хранителна интелигентност“.

Констатациите на Бристол, в The American Journal of Clinical Nutrition , повдигат важни въпроси относно това, че храните с високо съдържание на енергия са свързани със затлъстяването.

„Това ни казва, че изглежда не прекаляваме пасивно с тези храни и затова причината, поради която те са свързани със затлъстяването, е по-нюансирана, отколкото се смяташе досега“, каза той.

„Засега поне това предлага нова гледна точка към дългогодишен проблем и отваря вратата към редица важни нови въпроси и пътища за бъдещи изследвания.“

По публикацията работи: Силвана Димитрова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/