Категории: Любопитно

Защо забраниха порода куче в Обединеното кралство?

Реклама

Булдогът има два пъти по-големи рискове за здравето от другите кучета, установи проучване. Необходими са спешни действия, за да се промени породата и да се спре присъединяването на Обединеното кралство към списъка със страните, в които кучето е забранено, казват експерти от Кралския ветеринарен колеж.

Учени искат хората да спрат да купуват английски булдог и две други популярни породи – френски булдог и мопс – докато не бъдат решени проблемите с развъждането, съобщават от Би Би Си.

През последното десетилетие популярността на булдога нарасна.

Породата, известна още като английски или британски булдог, спечели сравнения с Уинстън Чърчил за своето лице и исторически се разглежда като символ на смелост и издръжливост.
Модата за все по-екстремни черти, като плоско лице, набръчкана кожа и странно оформено тяло, направи породата предразположена към здравословни оплаквания, което поражда опасения за благосъстоянието.

С големите си изпъкнали очи и плоско лице, кучетата са безспорно „сладки“, каза д-р Дан О’Нийл от Кралския ветеринарен колеж, един от авторите на изследването, но екстремната им форма на тялото след години на селективно развъждане се превърна в тях падение.

„За породи като английски булдог, където много кучета все още имат екстремни конформации (структура и външен вид на кучето) с лошо вродено здраве, обществеността има огромна роля, като изисква кучета с умерени и по-здрави конформации“, каза той.

„Дотогава бъдещите собственици трябва да спрат и да помислят, преди да купят куче с плоско лице.“

Английският булдог някога е бил мускулеста и атлетична порода, но през годините се е превърнал в популярен домашен любимец, с тенденция към къс череп, изпъкнала челюст, кожни гънки и клекнало телосложение.

Обществеността има важна роля за стимулиране на промяната, като не публикува снимки на кучетата в социалните медии или харесва публикации, като по този начин ги „рекламира по невнимание“, каза д-р О’Нийл.

Но той призна, че „феноменалната“ популярност на булдога е разбираема, като се има предвид психологическия ефект, който те имат върху нас. С големите си глави, големи очи и послушен темперамент те ни напомнят за бебета, задействайки нашите инстинкти за подхранване.

Ние тълкуваме това, че кучетата са сладки и това е напълно разбираемо и всъщност е много трудно да се борим като човек“, каза той.

„Това, което смятаме за сладко отвън, ако живеете живота като това куче, е всичко друго, но не и сладко. В много случаи това е цял живот на страдание.“

Отглеждането на булдог вече е забранено в няколко държави и според експертна работна група от ветеринари и социални групи, включително Кралския ветеринарен колеж, същото може да се случи и тук, ако не се направи нищо.

Собствениците, които вече имат такъв, трябва да внимават за здравословни проблеми като проблеми с очите, затруднено дишане и инфекции на кожните гънки и да потърсят ветеринарен съвет, ако се притесняват, казват те.

Ветеринарният историк д-р Алисън Скипър от Кралския колеж в Лондон каза, че много от заболяванията, свързани с формата на тялото, са били известни на животновъдите от повече от век. Отговорното развъждане, приоритизиращо здравето, може да „подобри благосъстоянието на тази популярна и емблематична порода“, каза тя.

И The Kennel Club каза, че забраната рискува да заглуши проблема под земята.

„Спешно искаме да видим хората да избират кучета не само защото им харесва начина, по който изглеждат, което често се ръководи от знаменитости и социалните медии, а вместо това да намерим развъдчици, които използват наличните здравни инструменти и отглеждат непреувеличено куче, където здравето идва първо, както е описано в стандарта за породата“, каза говорителят Бил Ламбърт.

Проучването, публикувано в списанието Canine Medicine and Genetics, сравнява здравето на хиляди английски булдога, отглеждани като домашни любимци, с това на други породи кучета. Установено е, че английските булдози са два пъти по-склонни да имат едно или повече разстройства за една година, отколкото другите кучета.

Най-честите здравословни оплаквания са инфекции в кожните гънки (38 пъти по-вероятно, отколкото при други кучета), очно заболяване, известно като черешово око (26 пъти по-вероятно), изпъкналост на долната челюст (24 пъти по-вероятно) и проблеми с дишането (19 пъти по-вероятно).

Скорошно проучване на същия екип установи, че мопсовете също са изложени на висок риск от здравословни оплаквания.

По публикацията работи: Силвана Димитрова

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Честит рожден ден на Андреа Бочели

На днешната дата е роден Андреа Бочели. Той е роден на 22 септември 1958 г.…

преди 9 часа

Идве сезонът на киселото зеле. Кога да го слагаме

Есента дойде, а след нея и зимата. А това е времето и на киселото зеле.…

преди 9 часа

Земетресение удари Босна и Херцеговина

Земетресение е регистрирано днес следобед в Босна и Херцеговина и в Хърватия, съобщи Европейско-средиземноморският сеизмологичен…

преди 9 часа

Колко пияни и дрогирани изловиха по пътищата на страната

14 130 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за…

преди 12 часа

След полови век арестуваха мъж, извършил две убийства

Италианската полиция арестува в Рим мъж, обвинен в извършването на две убийства в Мелбърн, Австралия,…

преди 12 часа

Почина един от най-известните български художници

“Почина Иван Вукадинов - патриархът на съвременното ни изкуство! Дистанцията, с която той се разграничи…

преди 12 часа