Категории: Любопитно

Проучване: Прави ли чипсът децата ни по неактивни?

Реклама

Разликата между децата, които са физически активни и здрави и тези, които не са, е само 200 калории. Проучването разглежда повече от 1500 деца на възраст от три до 15 години в САЩ. Експертите казват, че родителите трябва да се съсредоточат върху „приготвянето на здравословни закуски и ястия“

Яденето само на един допълнителен пакет чипс всеки ден може да направи детето ви физически неактивно, съобщават от Daily Mail. Изследователите открили, че разликата между децата, които са физически годни и негодни, е само 200 допълнителни калории нездравословна храна на ден.

Докато „силно преработените полуфабрикати са лесни за хвърляне в ученическа чанта“, експертите казаха, че родителите трябва да се съсредоточат върху „приготвянето на здравословни закуски и ястия“.

Ултра обработените храни често са пълни със захар и наситени мазнини, което може да доведе до затлъстяване, запушване на артериите и забавяне на растежа. Проучване разглежда диетите на 1500 деца на възраст от 3 до 15 години, които също бяха подложени на тестове за упражнения, за да се измери тяхната сърдечно-съдова форма.

Децата бяха интервюирани за това какво са яли през последните 24 часа, като храните са разделени на четири групи – цели храни, частично преработени, преработени и свръхпреработени. Ултра обработените храни включват безалкохолни напитки, чипс, сладкиши, шоколад, бисквити и предварително приготвени замразени храни, включително чипс, хот-дог и пилешки хапки. Докато преработените храни включват рибни консерви, плодове в сироп, сирена и прясно приготвен хляб. Частично преработените храни включват супи и бульони.

Нивата на фитнес при тийнейджърите бяха измерени чрез закачане на електроди за гърдите им, докато те тичаха по бягаща пътека, за да видят колко бързо бие сърцето им. По-малките деца бяха тествани чрез измерване колко далеч и високо могат да скачат и колко бързо бягат на кратки разстояния.

Тийнейджъри, които се представиха най-зле на фитнес тестовете, изядоха приблизително 226 калории повече от ултра преработени храни на ден, отколкото най-добре представилите се.
Междувременно най-слабо годните от три до пет годишни деца ядат средно около 273 калории повече нездравословна храна дневно. Изследователите контролираха променливи като доход на домакинството, пол и възраст, които биха могли да изкривят констатациите.

Д-р Жаклин Вернарели, диетолог в университета, каза: „Здравословното хранене и поведението при упражнения се установяват в много млада възраст. „Нашите открития сочат необходимостта от образоване на семействата относно рентабилните начини за намаляване на приема на свръхпреработена храна, за да се намали рискът от сърдечно-съдови здравни проблеми в зряла възраст.“

Тя добави: „Въпреки че силно преработените полуфабрикати се хвърлят лесно в ученическа чанта, нашето изследване показва важността на приготвянето на здравословни закуски и ястия. „Мислете за това като за спестяване за пенсия: сега взимате решения, които ще повлияят на бъдещето на детето ви.“

Констатациите бяха публикувани като резюме онлайн преди конференцията, като пълните резултати трябва да бъдат публикувани през следващите месеци. Не е ясно колко общи калории са изяли негодни деца като цяло, което може да е един от най-големите фактори, влияещи върху тяхната фитнес. Експертите също не казаха колко са тренирали редовно.

Затлъстяването може да накара децата да станат негодни, защото директно уврежда сърцето, като същевременно ги излага на по-висок риск от висок холестерол и тесни артерии.

По публикацията работи: Силвана Димитрова

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Честит рожден ден на Андреа Бочели

На днешната дата е роден Андреа Бочели. Той е роден на 22 септември 1958 г.…

преди 13 часа

Идве сезонът на киселото зеле. Кога да го слагаме

Есента дойде, а след нея и зимата. А това е времето и на киселото зеле.…

преди 13 часа

Земетресение удари Босна и Херцеговина

Земетресение е регистрирано днес следобед в Босна и Херцеговина и в Хърватия, съобщи Европейско-средиземноморският сеизмологичен…

преди 13 часа

Колко пияни и дрогирани изловиха по пътищата на страната

14 130 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за…

преди 15 часа

След полови век арестуваха мъж, извършил две убийства

Италианската полиция арестува в Рим мъж, обвинен в извършването на две убийства в Мелбърн, Австралия,…

преди 15 часа

Почина един от най-известните български художници

“Почина Иван Вукадинов - патриархът на съвременното ни изкуство! Дистанцията, с която той се разграничи…

преди 16 часа