Категории: Любопитно

Молците могат да вдъхновят следващото поколение звукопоглъщащи материали

Реклама

Учените са открили, че текстурата на крилата на молците им помага да абсорбират звука. Това ги предпазва от прилепи, тъй като те не отразяват техните ехолокационни повиквания

Изследователи от университета в Бристол монтираха части от крила на молци върху повърхност. Тогава повърхността успя да абсорбира до 87% от входящите звукови вълни. Това може да се използва като шумопотискащи панели извън сгради и в самолети, съобщиха Daily Mail.

Учените са открили, че когато монтират малки части от крилца на молец върху твърда повърхност, те са в състояние да абсорбират до 87% от входящите звукови вълни. Изследователският екип от университета в Бристол първоначално откри, че уникалните люспи на крилете на молец поглъщат ехолокационни повиквания, използвани от прилепите.

Звуците, които поглъщат, са с честота, твърде висока, за да бъдат чути от хората, така че е необходима допълнителна работа, за да се намали обхватът на поглъщане, за да се използва практически.

В бъдеще може да сме в състояние да имитираме тази шумопотискаща текстура на крилата от външната страна на сградите, за да абсорбираме шума от трафика или да намалим теглото на самолетите.

Професор Марк Холдерид от Училището по биологични науки каза: „Молците ще вдъхновят следващото поколение звукопоглъщащи материали.

„Ново изследване показа, че един ден ще бъде възможно да украсите стените на къщата си с ултратънки звукопоглъщащи тапети, като използвате дизайн, който копира механизмите, които придават на молците стелт акустичен камуфлаж.“

Прилепите са развили способността да „виждат“ в тъмното с помощта на ехолокация преди около 65 милиона години. Ехолокацията е, когато животното излъчва звук, който се отразява от близките обекти, което му позволява да създаде образ на заобикалящата го среда при слабо осветление и да намери храна. Молците са под огромен хищнически натиск от прилепите и са развили множество защитни сили в стремежа си за оцеляване.

Британски учени са открили, че люспите на крилото на молците действат като звукопоглъщатели, което ги прави почти невидими за нощния им хищник. Те продължиха да изследват дали структурата на крилото може да се използва върху звукопоглъщащи панели , когато не се движи в свободно пространство.

Професор Холдерид каза: „Това, което трябваше да знаем първо, е колко добре биха се представили тези люспи от молци, ако са пред акустично силно отразяваща повърхност, като стена.

„Трябваше също да разберем как механизмите на абсорбция могат да се променят, когато люспите взаимодействат с тази повърхност.“

Учените залепиха малки части от крилцата на молци върху алуминиев диск, преди систематично да тестват способността му за абсорбиране Секции от крило бяха тествани със и без прикрепени везни, както към горната, така и към долната повърхност на крилото. Те разгледаха как звукопоглъщането се влияе от ориентацията на крилото по отношение на входящия звук и от броя на използваните слоеве с мащаб на крилото.

Днес в списание Proceedings of the Royal Society A беше разкрито , че крилата поглъщат до 87 процента от входящата звукова енергия, дори когато са монтирани върху звукопоглъщащ субстрат. Ефектът на шумопотискане също е широколентов и всепосочен, покривайки широк диапазон от честоти и ъгли на падане на звука. Водещият автор д-р Томас Нийл каза: „Още по-впечатляващо е, че крилата правят това, докато са невероятно тънки, като мащабният слой е само 1/50 от дебелината на дължината на вълната на звука, който поглъщат,

„Това изключително представяне квалифицира крилото на молец като естествена акустично абсорбираща метаповърхност, материал, който има уникални свойства и възможности, които не е възможно да се създадат с помощта на конвенционални материали.“

По публикацията работи: Силвана Димитрова

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Достигна ли българският туризъм нивата отпреди COVID пандемията?

Българският туризъм не е достигнал нивата отпреди COVID пандемията въпреки регистрираният ръст на посещения по…

преди 4 часа

Тир е аварирал край Кресненското дефиле: Образува се 10 км задръстване

Стана ясно, че тир е аварирал днес край Кресненското дефиле. Това е довело до задръстването…

преди 4 часа

Дъжд от голове на старта на новия сезон на АМФЛ-Варна

Квалификационните турнири, в които трябва да бъдат определени съставите на четирите лиги в новия 12-и…

преди 4 часа

Ето до какви заболявания може да доведе честата консумация на готова храна

Галина Рогожкина, ендокринолог в Скандинавския здравен център, заговори за здравословните проблеми, които може да причини…

преди 4 часа

Слабо земетресение в България

Слабо земетресение е било регистрирано днес на територията на България. Трусът е бил край Ихтиман.…

преди 5 часа

Двама души изгоряха при пожар в къща в България

Обгорените тела са били намерени под останките на изгоряла кирпичена къща. Все още се установява…

преди 5 часа