Категории: Любопитно

Седенето повече от осем часа на ден в офиса, може да се окаже пагубно

Реклама

Хората, които седят повече от 8 часа на ден в офиса, са с 20% по-склонни да получат сърдечен удар. Тревожната цифра е от проведено от Китай проучване на над 100 хиляди души в 21 държави. Експертите от Обединеното кралство призовават хората да спортуват повече и да си набавят бюра, за да намалят рисковете

Офис служителите са по-склонни да страдат от инфаркти и инсулти, установи друго проучване. В продължение на десетилетия лекарите предупреждават за опасностите от заседналия начин на живот и неговото въздействие върху органи като нашето сърце, предават Daily Mail.

Ново проучване, което проследява 100 000 възрастни в продължение на повече от десетилетие, предизвика нови призиви към британците, заседнали на бюрата си, да станат и да се движат. Китайски експерти установиха, че хората, които седят по осем часа на ден – еквивалент на 9-5 офис служител, пропускащ обяд – са с 20 процента по-склонни да страдат от инфаркт или инсулт. Те също така са с 49% по-склонни да имат сърдечна недостатъчност, в сравнение с тези, които седяха само половината от това време.

Изследователите твърдят, че намаляването на времето за седене и увеличаването на физическата активност могат да постигнат подобни ползи от ограничаването на тютюнопушенето. Благотворителните организации призоваха работниците да правят редовни почивки за упражнения и да ходят пеша до работа и призоваха работодателите да осигурят бюра за изправяне.

Учените от Китайската академия на медицинските науки и Peking Union Medical College анализираха данни от 105 677 души. Участниците бяха разделени в 21 държави, имаха средна възраст 50 години и бяха попитани колко часа на ден прекарват седнали всяка седмица. След това изследователите проследиха здравните си досиета през следващите 11 години. До края на проучването имаше малко над 6200 смъртни случая.

Имаше и 2300 инфаркта, 3000 инсулта и 700 случая на сърдечна недостатъчност – макар че не всички бяха фатални. Участниците бяха разделени на различни групи в зависимост от това колко време са признали, че седят. Това позволи на изследователите, чиито открития бяха публикувани в JAMA Cardiology, да разберат дали има някаква тенденция.

Седмичните упражнения помогнаха за намаляване на опасностите от прекомерно седене, също така показа проучването. Тези, които правеха най-много – дефинирани като дванадесет часа и половина на седмица – имаха само 17% повишен риск от смърт или смърт. Докато тези, които са правили най-малко – по-малко два часа и половина на седмица – са имали 50% повишен риск.

Авторите отбелязват, че дори най-активните излишни седящи хора имат подобен риск от смърт или сърдечни заболявания като рядко седящите.Те също така изчислиха, че 8,8% от смъртните случаи и 5,8% от случаите на сърдечни заболявания, регистрирани през периода на проучването, се дължат на комбинирания ефект от прекомерно седене и физическа неактивност.

Водещият автор Уей Ли твърди, че констатациите трябва да накарат хората да спрат да седят толкова много и да бъдат по-активни. Съветът на NHS гласи, че възрастните трябва да правят поне 150 минути активност с умерена интензивност седмично, като бързо ходене, или 75 минути интензивна активност на седмица, като бягане. Те също трябва да правят упражнения за укрепване на мускулите поне два дни в седмицата.

Клои Макартър от Британската кардиологична фондация каза: „Това проучване допълва това, което вече знаем за активността и здравето ни, като показва, че седенето повече от осем часа на ден представлява повишен риск от инсулт.“ Тя призова служителите в офиса да се опитат да получат 30 минути упражнения преди или след работа и да помолят шефа си за стоящо бюро.

„Отличен начин да подобрите сърдечно-съдовото си здраве е да се стремите към 150 минути умерена интензивна физическа активност седмично, което е само половин час пет дни в седмицата. „Това може да стане преди или след работния ден, като отидете на разходка или вземете упражнения например.“

Г-жа Макартър добави: „Работодателите също могат да помогнат по начини, като например осигуряване на стоящи бюра в офисите за служителите.“ Болестите на сърцето и кръвообращението причиняват една четвърт от всички смъртни случаи в Обединеното кралство, около 160 000 годишно, което се равнява на един смъртен случай на всеки три минути. В САЩ сърдечните заболявания са водещата причина за американците – убиват 659 000 души всяка година, приблизително един на всеки 36 секунди.

По публикацията работи: Силвана Димитрова

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Достигна ли българският туризъм нивата отпреди COVID пандемията?

Българският туризъм не е достигнал нивата отпреди COVID пандемията въпреки регистрираният ръст на посещения по…

преди 2 часа

Тир е аварирал край Кресненското дефиле: Образува се 10 км задръстване

Стана ясно, че тир е аварирал днес край Кресненското дефиле. Това е довело до задръстването…

преди 2 часа

Дъжд от голове на старта на новия сезон на АМФЛ-Варна

Квалификационните турнири, в които трябва да бъдат определени съставите на четирите лиги в новия 12-и…

преди 2 часа

Ето до какви заболявания може да доведе честата консумация на готова храна

Галина Рогожкина, ендокринолог в Скандинавския здравен център, заговори за здравословните проблеми, които може да причини…

преди 3 часа

Слабо земетресение в България

Слабо земетресение е било регистрирано днес на територията на България. Трусът е бил край Ихтиман.…

преди 3 часа

Двама души изгоряха при пожар в къща в България

Обгорените тела са били намерени под останките на изгоряла кирпичена къща. Все още се установява…

преди 3 часа