Категории: АкцентиВарна

8 години: Варна си спомня за трагедията в Аспарухово, която погуби 13 души

Реклама

На днешния ден се навършват 8 години от потопа във варненския квартал „Аспарухово”, който отне живота на 13 души, сред които и деца

Припомняме, че мощен валеж доведе до приливна вълна, на пътя на която се оказаха построени в дерето къщи в ромската махала, а и извън нея. „Аспарухово” се възстанови след потопа с помощта и на стотици доброволци, с големи сърца, които помогнаха при разчистването на потъналия в тиня квартал.

Инженерно хидроложко проучване на бедствието показва, че в наводнената част на кв. Аспарухово са се събирали водите от двата малки водосбора, които ограждат квартала. Това не са дерета, а две малки рекички, които през последните години са били пресъхнали поради сушата. В дните преди наводнението в областта има регистрирани валежи от 15.06, 16.06, 17.06. В резултат на падналите валежи, повърхностния слой на почвата е овлажнен.

Последващите валежи на 18.06 и 19.06 и тяхната голяма интензивност в определени часове, са допринесли за бързото формиране на големи количества водни маси и отнасяне на повърхностния почвен слой. В резултат се е получило отнасяне на част от растителната повърхност и са се образували кални наноси от пясък и глина. Наводнението е от типа на така наречените поройни наводнения, които се формират много бързо и са в резултат на интензивни валежи които падат на много малка територия за много кратко време.

За значителните размери на наводнението е допринесло и подприщванията на водните потоци от дерета и улици, които също давам своя принос за значително нарастване на водните количества. Намалена е пропускателна способност от застрояването в деретата и на изхода на деретата.

Жертвите и материалните щети от бедствието са щели да бъдат значително по-малки, ако в коритото на Западното дере не са били изградени къщи, категорични са експертите. Такива сгради с голяма плътност на застрояването са разположени на ул. „Горна студена” в ромската махала, като само в една от тях загинаха 8 души. В същото време обаче тези къщи са поели силата на ударната вълна, като са намалили нейната скорост и височина. Така са предотвратили още жертви и по-големи щети.

След това започва и дългото възстановяване. Над 20 млн. лв. са вложени за обновяване на квартала. Парите са от фонд „Солидарност“, оперативна програма „Региони в растеж“ и от местния бюджет.

Възстановяването на огромните щети е отнело 2-3 години. Веднага след трагедията е започната работа по реконструкцията на източния и западния охранителен канал. Коритата им са бетонирани, а проводимостта – осигурена. Възстановени бяха мостовите съоръжения на бул. „1 май“ и ул. „Орел“, както и плажните ивици. Кварталът е почти напълно обновен, още повече, че бил винаги приоритет за общината. Благоустрояването на кв. „Аспарухово“ все още продължава.

С две думи природен феномен, съчетан с незаконно строителство, са довели до злощастното бедствие, което все още ни напомня за себе си с кадрите, запечатани от потърпевши.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Пригответе се за облачно време по Черноморието тази събота

Според прогнозата на НИМХ днес по Черноморието ще има значителна облачност, но въпреки това дъжд…

преди 2 часа

Ще осветят в зелено щаба на ВМС във Варна

Щабът на ВМС ще бъде осветен в зелено в подкрепа на хората, страдащи от митохондриални…

преди 16 часа

Временно затварят за посетители басейн във Варна

От днес (20 септември) до 24 септември (вторник) басейн "Алекси Алексиев" ще бъде затворен за…

преди 16 часа

Смерч вилня в Югоизточна България

Смерч вилня в Югоизточна България. Явлението беше наблюдавано днес до село Резово, община Царево, област…

преди 16 часа

И утре продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ във Варна

Ремонтните дейности в местност "Пчелина" продължават и утре, научи медия "Нова Варна". Припомняме, че за…

преди 16 часа

От МВР обявиха колко средства са постъпили от наложени наказания по Закона за движение по пътищата от 13 до 19 септември

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди 16 часа