Категории: България

Задава се голяма жега: На места астрономическото лято ще дойде с 35°

Реклама

На 21 юни, когато настъпва астрономическото лято, градусите ще се повишават доста, като на места в страната температурите ще достигнат 35 градуса. Последната юнска седмица също ще е много гореща. Тогава температурите през деня ще са около и над 30 градуса

В следващите дни се очакват най-високите температури за месец юни. Топлите въздушни маси, които осигуриха жегите в Югозападна и Централна Европа се придвижват на изток и се очаква да обхванат Балканите около средата на тази седмица, предаде Нова телевизия.

Днес у нас денят ще е слънчев с лека следобедна облачност около планинските масиви и тук-там на изток. Без валежи, без силен вятър, дневните температури ще се движат между 28 и 32-33 градуса. По планините – приветливо със стойности на термометрите между 14 и 21 градуса спрямо надморското равнище. Около крайбрежието – температура на въздуха – до 27 градуса, на морската вода – до 23 градуса със слабо вълнение.

Във вторник за кратко ще проникне по-хладен въздух. Нестабилен студен фронт от циклон над Североизточна Европа ще създаде условия за краткотрайни следобедни превалявания с гръмотевици и риск от градушка. Валежите няма да са повсеместни, а ще засегнат само някои райони в Западна България и Дунавската равнина.

На 21 юни, първи ден на астрономическото лято, температурите ще продължат да се повишават и дневните стойности ще са около 30 градуса, до 35 в традиционно топлите части на страната. С леки колебания максималните температури ще се запазят и в дните до края на седмицата. В сряда и четвъртък ще се повиши вероятността за следобедни валежи с бурна гръмотевична активност и опасност от градушки.

В петък и събота слънцето ще вземе превес почти над цялата страната, а в неделя в часовете следобед и вечерта ще превали и ще прегърми с по-голяма вероятност над Стара планина и южно от нея.

Последната седмица на юни ще е гореща, дневните температури ще са около и над 30 градуса. Особено горещо ще е по долината на река Струма, по поречието на Дунав и в Югоизтока, където показанията на термометрите ще са до 40 градуса. Следобедни гръмотевични бури с риск от градушки се очертават около 27 юни и след това около самия край на месеца и началото на следващия.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Ще осветят в зелено щаба на ВМС във Варна

Щабът на ВМС ще бъде осветен в зелено в подкрепа на хората, страдащи от митохондриални…

преди 10 часа

Временно затварят за посетители басейн във Варна

От днес (20 септември) до 24 септември (вторник) басейн "Алекси Алексиев" ще бъде затворен за…

преди 10 часа

Смерч вилня в Югоизточна България

Смерч вилня в Югоизточна България. Явлението беше наблюдавано днес до село Резово, община Царево, област…

преди 11 часа

И утре продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ във Варна

Ремонтните дейности в местност "Пчелина" продължават и утре, научи медия "Нова Варна". Припомняме, че за…

преди 11 часа

От МВР обявиха колко средства са постъпили от наложени наказания по Закона за движение по пътищата от 13 до 19 септември

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди 11 часа

Гигантско бебе пингвин изуми всички с размерите си: Тежи колкото майка си и баща си взети заедно

Кралското пингвинче Песто е необичайно голямо. Неговите размери го превърнаха в истински хит в социалните…

преди 11 часа