Категории: Свят

СЗО: Не се самоуспокоявайте за COVID-19, рискът от опасни нови варианти не е изчезнал

Реклама

За това предупреди генералният секретар на Световната здравна организация. Здравните министри на страните от Г-20 обсъждат Фонд за финансово посредничество

Генералният секретар на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус предупреди страните да не се самоуспокояват по отношение на пандемията от COVID-19, защото рискът от опасни нови варианти не е изчезнал, предаде ДПА, цитирана  от Нова.

Макар броят на установените случаи на заразени с коронавирус и на смъртните случаи да е спаднал с 90 процента, върховите стойности през януари и ограниченията в много държави да са отменени, схващането, че пандемията е приключила, е погрешно, заяви Гебрейесус.

„СЗО остава силно обезпокоена от факта, че липсата на тестване и секвениране ни пречи да видим развитието на вируса. Също толкова загрижени сме, че няма да се извадят поуки от тази пандемия и цикълът на паника и пренебрежение ще се повтори”, каза шефът на организацията на среща на здравните министри от Г-20 в Индонезия. Очаква се министрите на здравеопазването от двадесетте най-големи икономики в света да обсъдят начините за укрепване на глобалните здравни системи, за уеднаквяване на здравните протоколи за COVID-19 и стандартизиране на документите за пътуване, заяви говорителката на индонезийското здравно министерство Надя Тармизи. „Глобалното сътрудничество е от критично значение за преодоляване на пандемията и гаранция, че сме подготвени за следващата”, заяви Тармизи на пресконференция преди министерската среща.

Планирано е здравните министри да се срещнат във вторник с финансовите министри от Г-20, за да обсъдят създаването на Фонд за финансово посредничество – финансов инструмент, включващ държавни и частни ресурси, за предотвратяване и реакция на бъдещи пандемии.

По публикацията работи: Станислава Гавазова

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Без ток в този район на Варна точно в неделя

Поради профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на:…

преди 55 минути

Днес настъпва астрономическата есен

През тази година астрономическата есен ще настъпи на Деня на независимостта на 22 септември в…

преди един час

Варна отбелязва 116 години от Независимостта на България(ПРОГРАМА)

Днес Варна отбелязва 116 години от Независимостта на България с тържествено честване, което ще де…

преди един час

Честит празник, България:116 години независимост

На 22 септември честваме на 116-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България. На 22…

преди един час

Навършват се 103 години от смъртта на Иван Вазов

Днес, на 22 септември се навършват 103 години от смъртта на Иван Вазов. Сърцето на…

преди 2 часа

Честит имен ден на всички, които празнуват днес

Днес, на 22 септември православната църква почита Св. свщмчк Фока, еп. Синопийски. Св. прор. Йона.…

преди 2 часа