Категории: България

Стартира първият в България център за интензивна терапия на зависими – „28 дни, за да си чист“, работещ само по модел „Минесота“

Реклама

Полски терапевти с 30 годишен опит ще работят през първият месец юли с български пациенти.

Моделът Минесота, по който ще се работи в „28 дни, за да си чист“ се прилага и успешно работи в САЩ повече от 70 години. И в Европа в повечето държави се работи по същият модел, като в Полша са създадени над хиляда центъра, на които се заплаща от здравната каса.

Предвид това, че зависимостта е заболяване – без значение дали е предизвикана от наркотици, алкохол, хазарт или комбинирана зависимост – моделът е еднакво приложим. 

Лечението е подходящо за възрастни хора, активно участващи в живота – работещи, функциониращи, имащи семейства, но зависими, заради което са буквално на ръба да загубят всичко или вече са загубили всичко.

Според полската статистика – над 53% преминали през терапията и спазващи насоките остават чисти през целият си живот. При 35% има значително подобрение, защото дори и след рецидив и повторно преминаване през терапията, значително увеличават шансовете си за оздравяването. 

С този вид терапия се поставят основи на едно успешно здравеене. Начинът на работа се базира върху индивидуална, групова и семейна терапия в затворен комплекс близо до София 28 дни подред. За всеки пациент се изготвя индивидуален план, като не на последното място е работа и срещи с близките на пациентите.

По времето на престоя в Центъра общо пациентите преминават през 160 часа индивидуална и групова терапия. Съботно-неделните занимания в центъра са посветени на терапевтични срещи с близките и занимания по интерес.

След приключването на интензивният период през първият месец се провеждат 4 уикенд-срещи за превенция на рецидив. Подобни срещи ще се провеждат според нуждите на пациенти по няколко пъти месечно. След терапията пациентите се насърчават активно да участват и в групи на АА (анонимни алкохолици). 

За работа в Центъра „28 ДНИ ЗА ДА СИ ЧИСТ“ полски терапевти и обучители по модел „Минесота“  Анна Швед и Анджей Майхер, са обучели 10 терапевти, лекар и помощен персонал. В желанието да бъдат в помощ на страдащите от Българска православна църква се включиха с няколко представители в обученията. 

Първата сесия в центъра, която започна от 3 юли, ще бъде водена от Анна и Анджей заедно с българските им колеги. 

За 20 работни дни без да се прекъсват трудовите ангажименти и участието в социалния живот, терапевтите в Центъра работят за възстановяване на вътрешните ресурси на човека, за да се справя без алкохол, дрога или хазарт.

Това е първият в България Център за интензивна терапевтична помощ на зависими, която продължава 28 дни, или 4 седмици. На този етап в България зависимости при възрастни хора може да се лекуват при психолози с индивидуални сеанси, продължаващи години наред или в програми, предлагащи дългосрочно лечение от 3, 6 и повече месеци. 

Мястото за провеждане на терапията е изключително важно – далеч от градската среда, суетата и изкушенията, в уединено място близо до София. Стаите са двойни – просторни и много комфортни. Храната е много важна за терапията и включва закуска, втора закуска, обяд, следобедна закуска и вечеря. При постъпването на терапия за хора, които имат нужда от диетично хранене по здравословни причини – предвидено отделно меню. 

За повече информация и записвания – www.28days-to-be-clean.com

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Ще осветят в зелено щаба на ВМС във Варна

Щабът на ВМС ще бъде осветен в зелено в подкрепа на хората, страдащи от митохондриални…

преди 5 часа

Временно затварят за посетители басейн във Варна

От днес (20 септември) до 24 септември (вторник) басейн "Алекси Алексиев" ще бъде затворен за…

преди 5 часа

Смерч вилня в Югоизточна България

Смерч вилня в Югоизточна България. Явлението беше наблюдавано днес до село Резово, община Царево, област…

преди 5 часа

И утре продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ във Варна

Ремонтните дейности в местност "Пчелина" продължават и утре, научи медия "Нова Варна". Припомняме, че за…

преди 5 часа

От МВР обявиха колко средства са постъпили от наложени наказания по Закона за движение по пътищата от 13 до 19 септември

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди 5 часа

Гигантско бебе пингвин изуми всички с размерите си: Тежи колкото майка си и баща си взети заедно

Кралското пингвинче Песто е необичайно голямо. Неговите размери го превърнаха в истински хит в социалните…

преди 5 часа