in

Лекар: Броенето на калории е загуба на време

Снимка: Pixabay

Какво е първото нещо, което правите, когато мислите, че трябва да отслабнете. Има вероятност да започнете да броите калориите в диетата си. Трудно е да не попаднете в този капан за броене, когато идеята за балансиране на изядените калории спрямо изгорените все още е в основата на повечето диетични планове.

И все пак това, което вероятно не знаете, е, че броят на калориите, посочен в пакета, менюто, приложението за проследяване на храна или някъде онлайн, не е толкова точен, предават Daily Mail.

Това е така, защото броят на калориите на храната обикновено се определя в лабораторията, чрез изгаряне на цялата храна и извличане на всяка последна калория от нея. Този процес е изобретен в края на 19 век и проблемът е, че е много различен от това, което се случва с веществата в храносмилателната ни система.

Вземете например бадемите. Проучване показа, че те осигуряват 20 процента по-малко калории от това, което е отбелязано на опаковката. Това е като скелето от цели храни, които капсулират много от мазнините и калориите, което ги прави по-трудни за нашите ензими (и чревни бактерии) да стигнат до тях. От своя страна ние не го усвояваме напълно и в крайна сметка се отделя.

При силно преработените храни по-голямата част от хранителната матрица вече е разбита за нас от машини, което прави калориите по-достъпни. Друга причина да не се фокусирате върху калориите е, че не всички калории са равни, поради термогенния ефект на храната. Това е, когато изгаряте калории, докато ядете и храносмилате. С други думи, обработката на тялото ви ще противодейства на някои от калориите — и ето най-важното — в зависимост от конкретната храна.

Пълноценните храни като плодове, зеленчуци и ядки, които се нуждаят от дъвчене, разграждане и по-усвояване, имат по-висок термогенен ефект от свръхпреработените храни, а калориите от силно преработени храни са много по-лесно достъпни.

По публикацията работи: Силвана Димитрова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/