in ,

Ще махат машините за билети от автобусите във Варна: Ще има нови технологии за заплащане

Снимка: Мердин Берберов, "Нова Варна"

Това заяви Младен Иванов – директор на предприятието „Общински паркинги и синя зона”. Той обясни, че машините са измислени във вече далечната 2008 година и затова се планира модернизиране. По негови думи предстои да бъде създадено единно мобилно приложение

Машините за хартиени билети в автобусите на градския транспорт във Варна, които бяха пуснати в експлоатация едва в началото на миналата година, предстои да бъдат премахнати. Това заяви директорът на предприятието „Общински паркинги и синя зона” Младен Иванов по време на конференция Digital Varna -The Smart City, предаде Дарик.

„Тази билетна система като технология е измислена във вече далечната 2008 г. Плановете на Община Варна са машините постепенно да отпаднат, защото сервизът им е скъп и са неудобни за гражданите. Ще бъдат въведени нови технологии за заплащане”.

Младен Иванов разкри, че предстои да бъде създадено единно мобилно приложение, чрез което ще може да се купува електронен билет за градския транспорт, да се плаща за паркиране в „синя” и „зелена зона”, да се плащат общински данъци и дори да се купуват входни такси за музеите.

При въвеждането на „синята зона” във Варна едва 5% от плащанията са били през мобилното приложения, а в момента то се използва от 30% от шофьорите. Целта ни е да достигнем 90 % дял и да минимизираме плащанията с смс-и, допълни Младен Иванов.

От началото на месец юли собствениците на електрически автомобили вече ще зареждат колите си на общинските станции срещу такса. Чрез мобилно приложение те ще могат да проверяват дали станцията е заета и да я резервират.

Новите 60 електрически автобуси за градския транспорт се очакват до края на годината. Дотогава Младен Иванов се надява във Варна да бъде въведена зона с движение на автомобили до 30 км/ ч. Такава вече функционира в част от центъра на София от началото на тази година.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/