in

Днес МВР отбелязва 143 години от създаването си (ВИДЕО)

Кадър: Facebook/Novini.bg

През 1879 г. на тази дата (5 юли), е подписан Указ №1 за създаване на Министерство на вътрешните дела с Тодор Бурмов като министър. Подписът слага Княз Александър Батенберг

Днес (5 юли) се навършват 143 години от създаването на Министерството на вътрешните работи (МВР).

На тази дата през 1879 г. Княз Александър Батенберг подписва Указ №1 за създаване на Министерство на вътрешните дела с Тодор Бурмов като министър. От 1992 година 5 юли е официален празник на служителите от вътрешното ведомство. На този ден отдаваме почит на служителите на закона, на техния професионализъм и всеотдайност в служба на обществото.

Тази година тържествената церемония за празника ще започне в 10.00 часа пред Паметника на Незнайния воин с водосвет на знамената и поднасяне на венци. Технически средства, с която работят служителите на МВР, ще бъдат разположени в близост до храм-паметника „Св. Александър Невски”.

Ще последва поднасяне на венци пред Паметника на загиналите при изпълнение на служебния си дълг служители на МВР, а по-късно в сградата на МВР ще се проведе церемония по награждаване на служители, постигнали високи професионални резултати, от ръководството на МВР.

Изминаха 143 години от създаването на МВР. Близо век и половина в МВР се създаде практика и ние черпим мъдрост от нея, за да се справяме със съвременните предизвикателства и да прогнозираме някои бъдещи събития. Това каза министърът на вътрешните работи в оставка Бойко Рашков на церемония по повод празника на МВР.

„В последната година свършихме задачите си така, че да получим отлична оценка от обществото. За първи път проявихте воля и кураж и да се противопоставите на забранени явления по време на изборите”, обърна се Рашков към полицаите.

„С действията си снижихте нивото на купен вот до поносими нива, това не се беше случвало”, отбеляза той. И допълни: „Службите на МВР работиха и по случай със злоупотреба на европари, отпуснати за пътища”, каза Рашков.

Силовият министър подчерта, че в МВР е започнала мащабна реформа, която продължава с техническото обновяване.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.