Категории: Варна

„Пристанище Варна“ ще продължи да изпълнява поетия ангажимент към Украйна за обработка на зърно

Реклама

Наскоро Пристанище-Варна се сдоби с нов директор. Досегашното ръководство поддържаше тезата, че пристанището е в пълна готовност за прием на украинско зърно, но според новия директор Ивайло Гавраилов това не е така. Според него, пристанището няма достатъчно капацитет. От Министерство на транспорта и съобщенията съобщиха за медия „Нова Варна“, че „Пристанище Варна“ ЕАД ще продължи да изпълнява поетия ангажимент към Украйна за обработка на зърно.

По думите на директора на Пристанище-Варна – Ивайло Гавраилов, пристанището няма достатъчно капацитет, за да приеме украинското зърно. Няма изградена инфраструктура, за да бъдат поети допълнителни товари. Липсват складови помещения.

Това той каза пред Радио Варна, като по този начин опроверга думите на бившето ръководство, което обяви пълна готовност за прием на зърно от Украйна.

Гавраилов каза, че се наблюдава тенденция на засилени контейнерни превози и натовареност на митническите пунктове на пристанище Варна- Запад, като посочи, че много от камионите минават транзит, а стоката е предназначена за търговци в района.

„И главно натовареността на митнически пункт Варна-Запад, където има струпване на доста камиони. Имам информация, че в момента върви слънчоглед от Украйна за различните български клиенти с цел преработка за олио вероятно или за реекспорт по-нататък. Това, което установих, е липсата на складови площи за зърно и невъзможността да обработим това, което желаем. Големите кораби няма как да бъдат товарени при директна обработка и при такава организация ще настъпят и задръствания на входно-изходните пунктове на Варна“, заяви Гавраилов.

По-късно от Министерство на транспорта и съобщенията съобщиха за медия „Нова Варна“, че „Пристанище Варна“ ЕАД ще продължи да изпълнява поетия ангажимент към Украйна за обработка на зърно.

„Пристанище Варна“ ЕАД ще продължи да изпълнява водената до момента политика от Министерството на транспорта и съобщенията по отношение на поетия ангажимент към Украйна за обработка на зърнени товари, уточни заместник-министърът на транспорта и съобщенията Владимир Върбанов.

„Ще изискам от новоназначения изпълнителен директор на Пристанището Ивайло Гавраилов да приложи гъвкава и активна търговската политика, за да оправдае нашите очаквания“, допълни Върбанов.

В случай на необходимост ще бъдат предприети действия за преговори и с оператори на частни терминали в района на Пристанище Варна. Складовите площи на територията на всички терминали (държавни и частни) са с капацитет 150 хил. т. за съхранение на зърнени култури. Разглежда се и възможността за приставането на голям плавателен съд на някой от кейовете на пристанището с цел увеличаване на капацитета на складовите площи.

Предвиждаме да направим постъпки пред ЕК за отпускането на спешна финансова помощ за изграждане на допълнителни силози за зърно на терминал „Варна-Запад“.

Това е възможност за растеж на българската икономика, в помощ на Украйна и в изпълнение на ангажиментите към Европейския съюз, заяви Владимир Върбанов.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Министър Атанас Илков прие посланика на Украйна Н. Пр. Олеся Илащук

Двете страни изразиха готовност за засилване на оперативното взаимодействие в областта на вътрешните работи, съобщават…

преди 5 часа

Апелативният съд във Варна постанови 11 години затвор за изнасилване и блудство с малолетна

От Апелативен съд - Варна съобщават за медия "Нова Варна", че мъж ще бъде лишен…

преди 5 часа

Сарафов ще вземе имунитета на кандидат-депутата, арестуван заради купуване на гласове, без произнасяне от ЦИК

Както ви съобщихме по-рано днес кандидат-депутат е арестуван заради купуване на гласове. Впоследствие става ясно,…

преди 6 часа

МВР: В Карнобат е задържан мъж, държал у себе си множество документи за самоличност и дебитни карти

От пресцентъра на МВР представиха резултати от специализираните полицейски действия на територията на областите Бургас,…

преди 6 часа

Ето на коя дата откриват Сцена „Филиал“ във Варна

Все още следва да бъдат приключени някои довършителни работи, но по план откриването е в…

преди 6 часа

Американците панически изкупуват тоалетната хартия от магазините

Хората в САЩ панически купуват тоалетна хартия заради стачката на пристанищните работници. Това обаче се…

преди 6 часа