Категории: Любопитно

Учени: Има ли пряка връзка между глада и гнева

Реклама

Според проведено проучване има връзка между глада и емоционалното състояние на човек. Гладът е свързан с нивата на гняв, раздразнителност и удоволствие

Учените твърдят, че има основателна причина, след като откриха, че гладът е пряко свързан с нашето емоционално благополучие. Участници в проучване бяха помолени да запишат колко са гладни и как се чувстват пет пъти на ден с помощта на приложение, предават Daily Mail.

Водещият автор, професор Вирен Свами, психолог от университета Anglia Ruskin в Лондон, каза, че има „изненадваща“ липса на изследвания за това да си гладен. „Проследявайки хората в ежедневния им живот, открихме, че гладът е свързан с нивата на гняв, раздразнителност и удоволствие“, добави тя. Тя се надява, че като докаже, че гладът е нещо истинско, хората ще го разпознаят и ще се отърват от него.

Професор Свами каза: „Много от нас са наясно, че гладът може да повлияе на емоциите ни, но изненадващо малко научни изследвания се фокусират върху това да бъдем „гладни“.

„Въпреки че нашето проучване не представя начини за смекчаване на отрицателните емоции, предизвикани от глада, изследванията показват, че възможността да маркирате емоция може да помогне на хората да я регулират, като например като разпознаят, че се чувстваме ядосани, просто защото сме гладни.„Следователно, по-доброто осъзнаване на това, че сте „заядливи“, може да намали вероятността гладът да доведе до негативни емоции и поведение у хората.“

Изследователите набират 64 души от Централна Европа, които записват нивата си на глад и различни мерки за емоционално благополучие за период от 21 дни. Те съобщават за глад и емоциите си в приложение за смартфон пет пъти на ден.

Гладът се свързва с 37% от разликите в раздразнителността, 34% от разликите в гнева и 38% от разликите в удоволствието, регистрирани от участниците. Ефектите са значителни, дори след като се вземат предвид фактори като възраст и пол, индекс на телесна маса, диетично поведение и индивидуални черти на личността.

Професор Стефан Щигер, психолог от Университета по здравни науки „Карл Ландщайнер“ в Австрия, който участва в проучването, каза: „Този ​​ефект на „закачливост“ не е анализиран подробно. „Така че избрахме подход, базиран на място, при който участниците бяха поканени да отговорят на подкани, за да попълнят кратки анкети за приложение. „Тези подкани бяха изпращани пет пъти на ден в полуслучайни случаи за период от три седмици. „Това ни позволи да генерираме интензивни надлъжни данни по начин, който не е възможен с традиционните лабораторни изследвания.

„Въпреки че този подход изисква много усилия – не само за участниците, но и за изследователите при проектирането на такива проучвания – резултатите осигуряват висока степен на обобщаване в сравнение с лабораторните изследвания, като ни дават много по-пълна картина за това как хората преживяват емоционалното последиците от глада в ежедневието им“.

По публикацията работи: Силвана Димитрова

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Гастроентеролог обяви кои хора не бива да ядат яйца

Гастроентерологът д-р Людмила Сухорукова сподели кои хора трябва да се въздържат от това да ядат…

преди 5 секунди

Празник е: Ето каки са поверията, традициите и обичаите, свързани с 23 септември

На днешния ден (23 септември) Православната църква чества зачатие на Св. Йоан Предтеча и Кръстител.…

преди 6 минути

Колко пъти седмично можем да ядем картофи според експерти?

Картофите са любима храна на много хора по света. Те могат да се приготвят по…

преди 25 минути

Весела Чернева обяви какво може да се случи с Украйна ако Камала Харис спечели

Според зам.-директора на Европейския съвет за външна политика е възможно около или след изборите за…

преди 35 минути

Тези места край Варна остават без вода в почивния 23 септември

От Водоснабдяване и канализация - Варна съобщават, че следните райони във варна и областта ще…

преди 43 минути