in

Петиция за Добруджа: За и против добиването на шистов газ в „Житницата на България“

Отново се повдигна темата за добиване на газ в Добруджа. Това е много спорен въпрос, който през годините раздели общественото мнение. Според стопани от Добруджа добиването на газ от плодородния чернозем нарушава интересите на държавата.

Асоциацията на Българските зърнопроизводители – 2006 излиза с позиция относно решението на ВАС по делото, свързано с инвестиционни намерения в община Генерал Тошево. От своя страна добруджанци организираха петиция в защита на своя интерес, предава Агри.БГ.

Добиването на газ в Добруджа нарушава Конституцията в услуга на чужди концесионни интереси и за сметка на българския гражданин. Предоставянето на концесия за 35 години в Добричка област, за да се проучва и добива газ, противоречи на интересите на държавата, а не само в частност на земеделските стопани. Това е позицията на Асоциацията на българските зърнопроизводители от община Генерал Тошево, която обобщи пред Агри.БГ Детелина Симеонова, адвокат на браншовата структура.

Повод за това стана решението на ВАС преди дни, в което се казва, че отказът на РИОСВ – Варна за добив на газ в Добруджа е незаконосъобразен. Очаква се ново решение на екоинспекцията, което да спре или даде старт на концесионните намерения да се прокарат 43 сондажа в зона от 219 кв. км в Добричка област. Сагата за проучване и добив на газ в община Генерал Тошево, която ще е най-засегната, ако това се случи, започна още през 2017 г. и след протести, референдум и бурни обществени обсъждания влезе в съдебната зала.

„В самото начало на делото асоциацията искаше да бъде заинтересована страна, но не беше допусната. Административният съд прие, че тя няма пряко касателство и пряко засегнати интереси“, подчерта адвокат Симеонова и разясни, че всъщност на практика се засяга поминъка на земеделските производители : „При едно положително решение на РИОСВ, проучване на терена и последваща концесия, то тогава би се стигнало до принудително отчуждаване на земеделски земи“.

Има много несъвършенства в Закона за подземните богатства и той съдържа редица противоречия с конституционните правни норми, категорична е адвокат Симеонова. Те са свързани с чл. 17 от Конституцията, които се отнасят до неприкосновеността на частната собственост и до чл. 18, в който се казва, че подземните богатства са изключително държавна собственост.

Защо противоречи? Защото концесията за добив предоставя право на концесионера да придобие право на собственост върху видовете подземни богатства съгласно чл. 34 от Закона за подземните богатства. Тук излиза въпроса защо след като държавата е собственик, как концесионерът ще стане собственик на придобитото от концесията. Това е в ущърб не само на Асоциацията на българските зърнопроизводители – 2006, а на българското общество като цяло.

Следващото противоречие е свързано със земята като национално богатство. „Въпросът е когато се дава право на собственост на концесионера, по силата на какъв интерес се налага да отчуждим наше национално богатство, което е средство за производство и за прехрана, в полза на един концесионер? И да направим принудително отчуждаване на частни имоти?“, пита още Детелина Симеонова. Според нея за съжаление това ще се наложи, тъй като в мига, в който концесионерът получи правото да добива и не постигне съгласие със собственика, се пристъпва към принудително отчуждаване по цени, различни от пазарните.

Всичко това повлича след себе си не само икономически, но и демографски проблеми. „В Добруджа има много хора, които издържат семейството си с парцели от 50 до 200 дка. Ако аз отчуждя земята и дам една разценка, с която вие по-нататък не можете да си издържате семейството, това означава, че ще трябва да напуснете региона и да търсите друго препитание“, посочва адвокат Симеонова.

Концесията за добиване на газ в община Генерал Тошево е свързана не само с екологични въпроси, а изправя цяла Добричка област пред редица сериозни проблеми, засягащи земеделското производство, невъзможността за изхранване на част от населението, задълбочаванет на демографската криза, смята още адвокат Детелина Симеонова.

Добруджа се отличава с феноменална почвена покривка, за която допринасят редица специфични условия. У нас има изключително разнообразие на почвените типове. Световната референтна база на почвите се състои от 32 почвени групи, 24 от които с 276 почвени различия са формирани на територията на България. Това е изключително голямо предизвикателство по отношение на опазването им.

Земеделските територии в Южна Добруджа заемат около 81% от площта й. Разпространени са предимно черноземните почви – над 85%, представени във всичките им разновидности. В световен мащаб подходящи за селско стопанство терени са едва 10-12% от земната суша и тези площи ежегодно намаляват.

Тези данни са изнесени в Петиция за законодателни инициативи, които да не позволяват селскостопанската земя да бъде обект на проучване и добив на газ, нефт, подземни богатства и разширяване обхвата на защитените зони.

В нея към момента има малко под 3000 подписа, положени от членовете на Инициативен комитет „Против добива на газ в община Генерал Тошево“, Гражданска инициатива против проучването и добива на шистов газ по метода на хидравличното разбиване, Асоциация на българските зърнопроизводители 2006, Национален браншови пчеларски съюз, Гражданска група „Добруджанци срещу добива на газ в Тошевско!“. Поводът е решението на ВАС да върне отрицателната оценка на РИОСВ, с която не беше одобрено проучването и доливането на газ в региона.

Само в ЕС ежегодно се губят стотици хектари земя, се казва още в петицията. За да се опази добруджанският чернозем, в петицията са цитирани мнения на учени, изследователи, геолози и се посочва какви са отрицателните последствия при евентуално дупчене на 43 сондажи в зона от 219 кв.км. в блок „Добрич“.

„Ние настояваме за инициативи в законодателството, които да не позволяват селскостопанската земя да бъде обект на проучване и добив на газ, нефт и всякакви подземни богатства. За пълна защита на защитените вече територии и разширяване на обхвата им съобразно миграцията на птици, диви животни, пчели, а също и на почвени слоеве с богато почвено съдържание. Грижата за живота, грижата за планетата започва от грижата за почвата!“, се посочва още в документа.

Изключителната важност на района се подчертава и от факта, че в недрата на Добруджа, под уникалното й почвено богатство, лежи огромно море от чиста питейна вода. Той е основен източник за снабдяване с вода за пиене, за напояване и е в основата на екосистемите. „Безотговорно е да мислим, че можем да опазим почвите си без да сме опазили подземните води“, се посочва в петицията.

Тя е адресирана не само депутатите от Народното събрание, но и до всички политически групи от Европейския парламент, до българските евродепутати, до Комисаря по околната среда, океаните и рибарство Виргиниюс Синкавичюс, до редица дирекции, сред които и за правата на човека.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/