in

Варна чества 185 години от рождението на апостола Васил Левски(СНИМКИ+ВИДЕО)

Снимка: "Нова Варна"

България празнува! Варна празнува! Честваме 185 години от рождението на Васил Левски, един от идеолозите на българската национална революция

Варна отбеляза 185 години от рождението на апостола Васил Левски. На паметника на Васил Левски в алеята на Възраждането в Морската градина се проведе церемония по поднасяне на цветя и венци по този повод. На церемонията присъства и областният управител Благомир Коцев.

Васил Левски е роден на 18 юли 1837 г. в Карлово. В църковните регистри е записан под името Васил Иванов Кунчев, но историята ще го запомни с още дузина имена, две от които ще останат безсмъртни – Васил Левски и Апостола, заради организирането и разработването на революционна мрежа за освобождаване на България от османско владичество. Апостолът израства в бедно, незаможно семейство. Като млад веднъж, прекрачил прага на манастира, става Дякон Игнатий. Впоследствие създава Вътрешната революционна организация.

Пътува по страната и създава частни революционни комитети, които да подготвят обща революция. Неговата мечта е чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от своята народност и вероизповедание.

 

Снимка: „Нова Варна“

Публикувано от Станислава Гавазова

Завършила съм бакалавър „Журналистика“ в Нов български университет, а в момента специализирам магистратура „Графичен дизайн за дигитални и печатни медии“. Имам интерес и съм мотивирана по отношение на работата в медии. За мен е необходимост да се развивам и обогатявам знанията и уменията си.