Категории: Любопитно

Вижте кои са петте начина, които ще ви помогнат да се справите с лошия холестерол

Реклама

Лошият холестерол бива породен от редица причини. Ще разгледаме най-основните, и това как да направим всичко възможно да избегнем борбата срещу него

Лекар от САЩ посочи пет начина за намаляване на нивата на лошия холестерол. За да намалите количеството холестерол, който причинява инфаркти и инсулти, Лесли Чо препоръчва да ядете повече растителни храни, да пиете по-малко алкохол, да отслабнете, да спортувате редовно и да спрете да пушите.

Тя също така съветва да се премине към разнообразна диета, която се състои от растителни протеини, намиращи се в бобовите растения, рибата и фибрите. „Поне 30 грама разтворими фибри на ден всъщност могат да намалят холестерола“, уверява тя.

Алкохолът също може да причини излишно количество лош холестерол в тялото, тъй като често той се произвежда с помощта на захар. Чо препоръчва на мъжете да пият не повече от две чаши вино на ден, а на жените не повече от една.

Наднорменото тегло също е една от причините за появата на излишен холестерол „Излишната телесна мазнина влияе върху начина, по който тялото използва холестерола и забавя отстраняването на лошия холестерол от тялото“, пояснява Чо. Според нея намаляването на теглото с 5-10% ще доведе до намаляването на лошия холестерол в същия обем.

Специалистката препоръчва да тренирате поне половин час на ден, за да увеличите количеството добър холестерол. Тя не насърчава незабавното влизане във фитнес залата, а вместо това препоръчва да се движите повече през целия ден, като например да се качите по стълбите, вместо да използвате асансьора.

Пушенето също увеличава количеството на лошия холестерол в кръвта, а освен това токсините, съдържащи се в дима, увреждат стените на кръвоносните съдове, което води до развитие на атеросклероза. „Тютюнопушенето е едно от най-лошите неща не само за сърцето, но и за белите дробове и мозъка“, категорична е Чо.

По публикацията работи: Силвана Димитрова

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Жестока катастрофа във Варна

Стана ясно, че жестока катастрофа във Варна е станала тази събота в 21:15часа. Инцидентът е…

преди 12 минути

Какво ще бъде времето по Черноморието в понеделник

Утре в източната половина от страната все още ще има валежи от дъжд, но до…

преди 14 минути

Честит имен ден на всички, празнуващи днес

На 29 септември отдаваме почит към велики християни – Свети Теофан и Свети Кириак. Свети…

преди 3 часа

Ще има ли масово спиране на водата във Варна заради ремонт на магистрален водопровод

Стана ясно, че поради реконструкция на магистрален водопровод "Варна - Златни пясъци", са възможни смущения…

преди 3 часа

До часове спира тока във Варненско на тези адреси

На 30.09.2024 г. В периода 8:30 ч. до 16:00 ч. Поради обезопасяване на съоръженията за…

преди 3 часа

Мъж с положителна проба за канабис прегази 3-годишно дете

Както стана ясно, автомобил прегази тригодишно момиченце в с. Дебелт, общ. Средец. Колата е с…

преди 3 часа