Категории: Любопитно

Изследователи показват с колко е нараснал броят на здравите деца, опитващи се да отслабнат

Реклама

Изследователи от Оксфордския университет са изследвали отговорите на децата относно загубата на тегло. Опитите за загуба на тегло скочиха от пет на 14% сред тези със здрав ИТМ

Броят на здравите деца, които избират диета, се е утроил през последните две десетилетия, показват изследвания. Експерти от Оксфордския университет разпитаха 34 000 деца дали се опитват да отслабнат, запазят или наддадат на тегло, предаде Daily Mail.

Опитите за загуба на тегло сред тези със здрав ИТМ скочиха от 5 процента, когато проучването започна през 1997 г., до 14 процента през 2016 г. Междувременно броят на децата с наднормено тегло, които се опитват да свалят килограми, се е учетворил, а делът на затлъстелите младежи, които се опитват да отслабнат, се е удвоил. Екипът каза, че е „успех“, че младежите с наднормено тегло и затлъстяване се опитват да отслабнат.

Но опитите сред здрави деца „пораждат безпокойство“, казаха те, докато активистите казаха, че здравите младежи, които са на диета, трябва да бъдат помолени „да се откажат от нея“. Едно от всеки три деца в Обединеното кралство е с наднормено тегло или затлъстяване, сочат данните. Нивата нарастват само по време на блокиране. Изследователите казаха, че има малко информация за това колко младежи участват в програми за контрол на теглото или се опитват да отслабнат.

За да запълни празнината в знанията, екипът анализира отговорите на 34 235 деца на възраст от 8 до 17 години, които участваха в Здравното проучване за Англия. Те разгледаха осем вълни от национално представителното проучване между 1997 г. и 2016 г., което изследва младите хора относно техните здравословни навици.

По време на интервюта те бяха попитани: „В момента опитвате ли се да отслабнете, опитвате ли се да наддадете на тегло или не се опитвате да промените теглото си? Цифрата е нагоре от едва 21,5 процента през 1998 г. Увеличението между 1998 г. и 2016 г. е по-голямо от увеличаването на броя на децата с наднормено тегло – което означава, че повече здрави деца са се опитвали да отслабнат. Като цяло делът на децата, които се опитват да свалят килограмите, е по-висок сред по-големите деца – едно на всеки трима от 13 до 17-годишни, в сравнение с едно на всеки пет осем до 12-годишни.

Сред децата с наднормено тегло процентът на опитващите се да отслабнат се е учетворил за периода от две десетилетия, от девет процента на 39 процента. Делът на децата, които се опитват да отслабнат, е по-висок при момичетата (60%), отколкото при момчетата (40%). Но увеличението с течение на времето е значително само за момчетата, казаха изследователите. Анализът също така показа, че най-стръмният годишен скок в опитите за отслабване е регистриран през 2012 г. – годините, когато родителите започват да получават обратна връзка за теглото на децата си като част от Националната програма за измерване на децата (NCMP).

Изследователите пишат: „Увеличаването на усилията за отслабване сред децата с наднормено тегло или затлъстяване може да означава известен успех в съобщаването на важността на контрола на теглото на тази група.“ Те обаче отбелязаха, че е „безпокойство, че увеличението не е съчетано с увеличаване на предоставянето на услуги за контрол на теглото в Англия“. Това създава „риск от неконтролирано и потенциално неподходящо поведение за контрол на теглото“, отбелязват експертите.

„Междувременно увеличаването на опитите за отслабване сред децата със здравословно тегло поражда загриженост и предполага, че е необходимо по-голямо внимание, за да се насочат по подходящ начин съобщенията за контрол на теглото“, пишат те. Екипът добави: „Необходими са повече изследвания, за да се разберат причините за опитите за отслабване сред млади хора със здравословно тегло и да се намали тяхната поява. „Политиките за справяне със затлъстяването при младите хора трябва да бъдат чувствителни, за да намалят риска от насърчаване на неподходящи практики за контрол на теглото.“

По публикацията работи: Силвана Димитрова

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Да не пропуснем някого: Много хора празнуват имен ден през новата седмица

През новата седмица има много хора , които имат имен ден.На 21 май имен ден…

преди 36 минути

Блъснаха майка с две деца на пешеходна пътека

Стана ясно, че две деца и майка им пострадаха при катастрофа на бул. "Васил Априлов"…

преди 40 минути

Александър Младенов: Майка ми винаги е имала мнениние за всичко свързано с мен

Самият Александър Младенов от телевизизионният формат "Ергенът" заяви, че не направи избор между Магдалена и…

преди 43 минути

Официално: Избраха двама претенденти за сливенски митрополит

Както е известно днес, в Сливен за втори път от началото на годината беше проведен…

преди един час

Кайсиите и техните божествени свойства: Защо всички са луднали по този плод

Както е известно кайсиите имат изключително висока хранителна стойност. Те съдържат витамин А, витамин С,…

преди един час

АПИ с важна информация за всички шофьори

От 9:00 ч. утре - 20 май, до 9:00 ч. на 22-ри май водачите да…

преди един час