in

Божанков: Третият мандат е последния шанс да избегнем тежка политическа криза без да връщаме ГЕРБ, ДПС и поредните патриоти

Кадър: Euronews

Това заяви секретарят на парламентарната група на „БСП за България“ Явор Божанков. „Няма друга опция България да има работещ парламент“, допълни той

„В момента се обсъжда програмата, зад която трябва да застане мнозинство, а следващата стъпка е персонален състав, който да я изпълнява.“ Това заяви секретарят на парламентарната група на „БСП за България“ Явор Божанков в ефира на Euro News.

По думите му социалистите са успели да запазят добър диалог със своите партньори в управлението и не са влизали в личностни конфликти.

„Нашите спорове винаги са били принципни и по политики. В момента това ни дава възможност да сме медиатор в преговорния процес“, каза още депутатът от социалистическата партия.

„Много хора направиха крачка назад. Пример за това е Кирил Петков, който се изтегли като министър-председател и даде знак, че е готов да го направи в името на това да има работещо правителство. От „Има такъв народ“ забелязвам днес, че също подкрепят едно от основните условия на „Продължаваме промяната“ – да има приет и работещ антикорупционен орган“, коментира Божанков за направените компромиси в името на това страната ни да има редовен кабинет и подчерта, че хората имат очаквания за бързи и решителни резултати в борбата с корупцията, затова е крайно време законопроекта за КПКОНПИ да бъде приет.

„Третият мандат е последния шанс да избегнем тежка политическа криза. От друга страна въпреки, че в тази коалиция имаме две различни партии като БСП и ДБ, това е единствения формат, в който можем да управляваме и без да връщаме във властта ГЕРБ с ДПС и поредните патриоти“, обясни Божанков за правото на ПП да излъчат кандидат за премиер и рисковете пред това третия мандат да бъде неуспешен.

В заключение той каза, че няма друга опция България да има работещ парламент и да приеме Плана за възстановяване и устойчивост, както и да се овладее сложната ситуация, в която се намираме. „Служебен кабинет не може нито да приеме тези закони, нито да реши текущите проблеми. Другият вариант е правителство с ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“, което е най-лошия вариант за България. Нашата отговорност е чрез третия мандат да реализираме успешно управление“, завърши Явор Божанков.

Публикувано от Станислава Гавазова

Завършила съм бакалавър „Журналистика“ в Нов български университет, а в момента специализирам магистратура „Графичен дизайн за дигитални и печатни медии“. Имам интерес и съм мотивирана по отношение на работата в медии. За мен е необходимост да се развивам и обогатявам знанията и уменията си.