Категории: АкцентиВарна

Въвеждат нови COVID мерки във Варна и областта

Реклама

На основание чл.63, ал.11 и 14 от Закона за здравето, чл.73 от Административнопроцесуалния кодекс и в съответствие с Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19, приет с Решение № 474 на Министерския съвет от 14.07.2022 г., и след съгласуване с Главния държавен здравен инспектор. Това съобщиха от РЗИ.

Това е списъка с всички мерки:

1. Задължително носене на защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба от всички лица, които се намират в лечебни заведения, аптеки и оптики, специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни, и в РЗИ – Варна.

2. Всички лица, които не са от едно семейство/домакинство, когато се намират на открити обществени места, на които има струпване на хора да спазват физическа дистанция от 1,5 м.

3. Всички работодатели и органи по назначаване организират провеждането на противоепидемични мерки в работните помещения, както следва:

а) редовно проветряване и дезинфекция

б) недопускане до работните помещения на лица с прояви на остри респираторни болести (повишена температура, главоболие, хрема, кашлица, затруднено дишане и други);

в) инструктаж на персонала за правилна хигиена на ръцете, съгласно посоченото в Приложение № 3 към заповедта и осигуряване на сапун и вода и дезинфектант.

4. Всички физически и юридически лица, които са собственици или управляват обекти с обществено предназначение, търговски или други обекти, които предоставят услуги на гражданите осигуряват дезинфектант за ръце на входа на обекта.

5. Работодателите и органите по назначаване да организират работния процес на работниците/служителите в дистанционна форма (работа от разстояние/надомна работа),където е възможно.

6. Провеждане на засилен сутрешен филтър в детски заведения за недопускане на деца с клинични симптоми за COVID-19, както и за други остри заразни болести.

7. Провеждане на ежедневен филтър в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни за наличие на потребители и персонал с клинични симптоми за COVID-19 и отстраняване на персонала от работа до установяване на диагнозата и клинично оздравяване. Временните противоепидемични мерки ще бъдат променяни в зависимост от развитието на епидемичната ситуация на територията на област Варна.

Заповедта подлежи на обжалване в едномесечен срок от публикуването й на интернет страницата на РЗИ-Варна пред Административен съд Варна по реда на Административнопроцесуалния кодекс. Обжалването не спира изпълнението на заповедта.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Мечка уби гъбар край село Хибе

Стана ясно, че кафява мечка нападна и фатално рани гъбар в северната част на Словакия.…

преди 2 часа

Ще се откаже ли българинът да прави туршия заради високите цени

През  този сезон много хора са свикнали да напълнят бурканите за зимата. Пенка Крумова, заедно…

преди 2 часа

Във Варна обявиха жълт код за опасно време

Обявен е жълт и оранжев код за интензивни валежи с гръмотевици в 13 области на…

преди 2 часа

Пълна прогноза за времето през новата седмица

В понеделник ще бъде предимно слънчево, северозападният вятър постепенно ще отслабне. Минималните температури ще бъдат…

преди 2 часа

COVID се завърна: Това са симптомите на новия вариант

От какво се разболяваме днес, промениха ли се симптомите на COVID-19 и защо в страната…

преди 2 часа

Пътнически самолет се запали при кацане на летището

Стана ясно, че самолет на авиокомпания Frontier Airlines се е запалил по време на твърдо…

преди 2 часа