Категории: Любопитно

5-те основни команди, на които всяко куче трябва да бъде научено

Реклама

Нека започнем с основното. Ако вече твърдо сте решили, че искате да тренирате любимеца си, но се чудите откъде да започнете, то ние сме ви приготвили 5 основни команди, на които можете да научите кучето си в домашни условия, без да е необходимо да посещавате училище за кучета или да викате опитен треньор.

Този списък включва главните правила за безопасност, които животното да съблюдава, както и най-лесните начини, по които да го научите на тях, предават от dogsandcats.bg

Седни!
Да тренирате вашето куче да сяда по команда е сред основните неща, на които можете и трябва да го научите. Вземете някое от любимите лакомства на кучето ви и го доближете близо до носа му. Преместете ръката си нагоре, позволявайки главата на животното да следва пътя на желаната вкусотия, така то естествено ще се отпусне назад. След като вече е в седнало положение, повторете бавно, ясно и отчетливо командата „Седни“, след което му дайте лакомството и го погалете по гърба. Повтаряйте тази последователност от команди няколко пъти на ден, докато кучето свикне с нея. След като сте го обиграли вкъщи, започнете да го прилагате и навън, където по правило животното се разсейва по-лесно.

Ела!
Втората най-важна команда, на която задължително трябва да научите кучето си и отнасяща се пряко за неговата безопасност навън, е „Ела!“. Тя е много полезна във всички случаи, когато изпуснете животното си за момент от очи в парка, забравите случайно отворена вратата и тн. Тя е лесна и гарантирано жизнено необходима. Сложете каишката на кучето, приклекнете до него, така че да сте на едно ниво и кажете отчетливо „Ела!“, докато леко подръпвате към себе си каишката. Когато се озове пред вас, възнаградете го с лакомство и го похвалете.

Долу!
Тази команда е една от по-сложните, а за някои породи е сред най-трудните за научаване. Причината е, че освен пълно доверие от страна на кучето, тя изисква и голяма доза покорство, а както знаем това е непривично за голяма част от представителите на кучешкия свят, особено ловните породи. Подходете с търпение и позитивизъм, възнаграждавайте с щедри похвали и лакомства за добре свършената работа животното и резултатите може и да ви изненадат. Необходимо ви е ароматно лакомство, любимо на кучето ви. Сложете го в затворения си юмрук и дръжте ръката си на нивото на муцуната на кучето. Когато то подуши какво има в нея, преместете я плавно на пода, за да я последва с нос. След това плъзнете ръката си по земята пред него, за да насърчите тялото му да следва главата. Когато кучето е почти полегнало, кажете отчетливо и силно „Долу!“, след което дайте желаното лакомство и го похвалете. Повтаряйте тези команди във въпросната последователност всеки ден, като ако кучето се хвърли към ръката ви, без тялото му да е заело нужното положение, кажете „Не“ и оттеглете назад стиснатия си юмрук. В никакъв случай не използвате физическа сила, за да накарате животното да се снижи, то само трябва да разбере какво се иска от него и да започне да прави правилната позиция.

Стой!
Подобно на командите „Седни“ и „Ела!“ и тази е предназначена да ви предостави по-голям контрол над любимеца ви. Тя е особено полезна в редица ситуации, когато искате да прогоните кучето, защото чистите и използвате отровни за него препарати, когато имате гости и не искате то да скача по тях и тн. Важно е животното вече да се е научило да сяда, когато това се иска от него, преди да преминете към командата „Стой!“ или „Спри!“. Първо помолете кучето си да „седне“. След това изпънете ръката си с дланта надолу пред себе си и кажете отчетливо „Стой!“. Направете няколко крачки назад. Ако кучето не помръдне от позицията си – веднага му дайте лакомство и го погалете за похвала. Постепенно увеличавайте броя на стъпките назад, преди да го възнаградите – важно е обаче винаги да го поощрявате, дори и да остане в състояние на покой по команда едва няколко секунди. Това е сложно упражнение за самоконтрол за вашето куче, което не е леко и за него, както и за вас. Може да отнеме доста време, особено при по-енергични породи.

Остави го!
Последната от петте най-важни команди е предназначена да запази здравето на кучето ви, възпирайки вроденото му любопитство и желание да опита всичко интригуващо, което помирише навън, или открие по време на разходка. Целта е да научите любимеца си да не взима нищо от земята, защото в най-добрия случай това „много интересно и вкусно нещо“ ще разстрои стомаха му. Вземете по едно кучешко лакомство във всяка ръка. Покажете ги на кучето, след което ги стиснете в юмрук. Кучето веднага ще се насочи към едната ви ръка, опитвайки се да достигне до вкусотията чрез близане, драскане и хапане – игнорирайте опитите му, повтаряйки високо и отчетливо „Остави го!“. След като след известно време животното спре опитите, повтаряйки командата го възнаградете – но с лакомството от другата ръка. И само, при условие, че е спряло да опитва да вземе лакомството, за което сте му казали да не опитва. Можете да използвате и две различни лакомства, по едно за всяка ръка.

По публикацията работи: Силвана Димитрова

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Моторист загина в тежка катастрофа на пътя Добрич-Варна

Катастрофа, при която е загинал моторист, затрудняваше движението на изхода на Добрич към Варна. Ударили…

преди 49 минути

Пълна прогноза за времето през новата седмица. Ще се затопли ли

В понеделник ще бъде предимно слънчево, северозападният вятър постепенно ще отслабне. Минималните температури ще бъдат…

преди 2 часа

Инспектори затвориха кулинарен магазин след проверка

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) информира, че след извършена проверка от инспектори на…

преди 2 часа

Какво ще бъде времето по Черноморието в неделя

Утре ще преобладава облачно време. Временни разкъсвания на облачността ще има над западните райони. На…

преди 2 часа

Задържаха мъж, засадил канабис в коритото на река Какач

Специализираната полицейска операция на столичното Второ РУ е проведена на територията на кварталите Требич и…

преди 2 часа

Важно за жителите на Езерово и Страшимирово

На 07.10.2024 г. В периода 8:30 ч. до 17:00 ч. Поради неотложни ремонтни дейности на…

преди 2 часа