in

Кои са най-богатите храни на антиоксиданти

Снимка: Pixabay

Антиоксидантите са естествени съединения, които се срещат предимно в растителните и зърнените храни. Те регулират редица функции в организма, като преди всичко предпазват от влиянието на свободните радикали. Ето и част от храните, които се считат за доста богати на антиоксиданти

Черният шоколад

Много богат на антиоксиданти. Освен това, както знаем, той е отличен източник на добро настроение. Тъмният шоколад се приема като полезен за здравето, защото има добро влияние върху фигурата на човек и стреса, под който е поставян постоянно.

Артишок

Вкусен и полезен зеленчук, широко присъстващ в средиземноморската кухня. Той е богат на фибри, минерали и полифеноли. Редовната му консумация може да понижи риска от диабет тип 2, сърдечносъдови заболявания и някои видове рак.

Орехи

Орехите и другите видове дървесни ядки, като кестени, са много богати на антиоксиданти. Орехите са много богати на витамин Е, мощен антиоксидант, който потиска възпаленията в тъканите и съдейства за регенерирането на клетките.

Горски плодове

Горските плодове са пълни с антиоксиданти. Те са много важна и полезна суперхрана, защото освен антиоксидантите те съдържат изобилие от витамини и минерали. Важно е също и че са бедни на калории и захари, което ги прави още по-полезни за хората на диети и тези с метаболитни проблеми, диабет и други свързани с обмяната на въглехидратите състояния.

По публикацията: Силвана Димитрова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/