Категории: България

Омбудсманът иска спешни мерки срещу свободната употреба на балони с „райски газ“

Реклама

Омбудсманът Диана Ковачева поиска въвеждането на спешни мерки срещу свободното разпространение и употреба на балони с „райски газ“. Били подадени множество жалби от родители и граждански организации. Те сигнализирали за разпространение и употреба на „райски газ“ от непълнолетни. Ковачева сезира министъра на здравеопазването в оставка, председателя на Комисията по здравеопазване в НС и председателя на Комисията за защита на потребителите

Омбудсманът Диана Ковачева сезира министъра на здравеопазването в оставка проф. Асена Сербезова, председателя на Комисията по здравеопазване в НС доц. Антон Тонев и председателя на Комисията за защита на потребителите Иван Френкев за множество жалби от родители и граждански организации, в които сигнализират за масовото разпространение и употреба от непълнолетни лица на диазотен оксид, известен като „райски газ“.

Проф.  Диана Ковачева настоява да бъдат взети бързи и адекватни мерки срещу тази мода, особено сред тийнейджърите, да „дишат“ балони с „райски газ“ на партита. Тези балони се продават свободно и легално, а доставката им онлайн е почти светкавична.

Омбудсманът Диана Ковачева препоръчва законодателни промени, ограничаващи разпространението и продажбата на райски газ.

„Непълнолетните се снабдяват с пълнителите с райски газ с различни аромати, като след това със специална помпа изкарват от устройствата самия газ и го засмукват. Дрогирането с райски газ системно се практикува в дискотеки и клубове. Само кратък преглед в интернет пространството е достатъчно, за да се открият стотици случаи на деца, които по разказите на родителите си системно използват райски газ и за съжаление вече има много пострадали деца след употребата му. Доказателство за това са и свободно разпилени празни опаковки от райски газ по улиците и около заведенията, които най-често се посещават от младежи“, пише омбудсманът.

Ковачева подчертава, че в хода на проверката, която е образувала, е потърсила водещи лекари педиатри, които са изразили мнение, че диазотният оксид е много опасен, особено когато се използва в комбинация с други вещества, наркотици или алкохол. Тя алармира, че райският газ създава нереална представа за действителността, а след неговата употреба са налице рискове за изпълнение на рутинни ежедневни действия – ходене, качване на стълби. Освен това хората, които са го употребили са опасни не само за себе си, но и за околните – те халюцинират, изпаднат в психоза, дори са склонни към самоубийство.

„Събрани са данни за състояние на силен световъртеж, гадене и повръщане. Особено при децата райският газ влияе върху имунната система и може да доведе до остър недостиг на кислород към органите. Съобщава се за случаи на изтръпване и частична парализа на крайниците, като има данни за диагностицирани с аксонална полиневропатия, както и с дегенерация на гръбначния стълб“, пише омбудсманът и допълва, че употребата на райски газ води до пристрастяване и отваря вратите за още по-тежки наркотици.

„Родителите настояват да се предприемат интегрирани действия и адекватни мерки, като посочват, че само техните родителски насоки и разговори не са достатъчни, а трябва много сериозно внимание на държавно ниво на този опасен за децата проблем“, допълва омбудсманът.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Интервю с Коста Стоянов, депутат от ПП „Възраждане“: „Ние ще продължим да работим за по-добри условия за живот за всички българи“

На 24 септември, в студиото на „Нова Варна“, Георги Костов проведе интервю с Коста Стоянов,…

преди 13 часа

Ето кой качи снимка с футуристичния автомобил „Тесла Кибертрък“ във Варна

Припомняме, че преди две седмици автомобил, изглеждащ като идващ от бъдещето се появи във Варна…

преди 13 часа

Дрон откри изчезнало момиченце в гора в САЩ

Чудо се случи в Батън Руж, щата Луизиана, САЩ. Термовизионен дрон откри изчезнало 10-годишно момиченце…

преди 13 часа

Президентът на Спартак Варна със спешно изявление

Към редакцията на медия "Нова Варна" пристигна официално изявление от Павлин Николов, президент на Спартак…

преди 14 часа

Галена се подлага на операция и временно спира да пее

Попфолк звездата Галена слиза от сцената и временно спира да пее. Причината е, че се…

преди 14 часа

Коалиция ГЕРБ – СДС се регистрира за вота във Варна

ГЕРБ - СДС регистрира листата си с кандидати за народни представители в 3 МИР -…

преди 14 часа