in

Как домашните любимци влияят на жените, в периода след раждането

Снимка: Pixabay

Ново проучване установи, че притежаването на котка по време на бременност увеличава риска майката да изпадне в следродилна депресия . Става ясно, че кучетата намаляват този риск, както и за други психични проблеми като тревожност и психологически стрес след раждането.

Бременните собственици на котки също са изложени на риск от паразита токсоплазмоза, който причинява инфекциозно заболяване, което може да доведе до спонтанен аборт, аномалия на бебето или мозъчно разстройство, предават dailymail.

Водещият автор Кента Мацумура каза: „Открихме, че типът притежаван домашен любимец може да повлияе на психичното здраве на майката, както в перинаталния, така и в следродилния период. „Нашите открития показват, че трябва да се обърне специално внимание на собствениците на котки, които имат по-висок риск от развитие на психични усложнения, както и от токсоплазмоза. “Предишни проучвания разглеждат връзката между притежанието на домашни любимци и психичното здраве на различни демографски групи.

Не много обаче се насочват към жените около раждането, когато имат повишена уязвимост към психични разстройства. Екипът на Мацумура създаде въпросник, за да изследва как притежаването на домашни любимци влияе върху психичното здраве на бременните жени. Беше събрана информация по теми, включително демографски и социално-икономически статус, медицинска и акушерска история, физическо и психическо здраве и начин на живот. Въпросникът е попълнен от 80 814 майки в градските и селските райони на Япония, които са притежавали кучета или котки по време на бременността си.

Констатациите разкриват, че притежаването на куче по време на бременност е свързано с намалени симптоми на депресия и тревожност на един месец и шест месеца след раждането. Младите майки с кучета също показват признаци на намален психологически стрес на 12-ия месец след раждането. Обратно, притежаването на котка се свързва с повишен риск от депресивни симптоми шест месеца след раждането.

Симптоми на психологически дистрес през втория или третия триместър на бременността също бяха отбелязани както при бременни собственици на котки, така и при собственици на бременни кучета. PixanayТова обаче беше до голяма степен подобно на референтна група от майки без домашни любимци.

По публикацията работи: Силвана Димитрова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/