Категории: Черноморие

Лесно ли е човек да се сдобие с райски газ на морето?

Реклама

Оказа се, че райският газ се продава свободно по магазините на морето, като цената на една капсула е 1,50 лева. Туристи казват, че райският газ се продава навсякъде

В курорта „Слънчев бряг“ свободно се продават балони с райски газ. Това установи проверка на екип на bTV. Цената им варира от 3 до 12 лв.

С таен клиент екипът провери има ли капсули, или пълнители с райски газ в търговската мрежа. Оказа се, че да и се продават на цена от 1,50 лв

Използват се с машинки за пълнене на балони, които също лесно се намират а търговците на балони с „небесен газ“ са навсякъде в курорта.

На главната алея в „Слънчев бряг“, след като видя телевизионната камера, търговецът на балони избяга. Остави и стоката си на улицата.

Туристите разказват, че навсякъде се продават балони с райски газ. Най-вече в дискотеките. Цената е различна – варира от 5 до 12 лв. в зависимост от големината на балона.

Споделят още, че за кратко време на човек му става еуфорично. Повечето хора смятат, че това не вреди на здравето им.

Комисията за защита на потребителите още снощи започна масирани проверки срещу продажбата на райски газ, както разпореди министър Корнелия Нинова.

Първата вечер бяха направени близо 30 инспекции в магазини и заведения в цялата страна. При три от тях е установена продажба на опасния газ. В тези случаи инспекторите на КЗП са взели проби и са издали заповеди за временно спиране на продажбите.

На много места проверяващите екипи са установили, че търговците са получили нареждане за спиране на продажбата на продуктите. Такива случаи има и при онлайн търговията, където съдържанието, касаещо продажбите на райски газ, е свалено или е замаскирано под формата на балони.

Онлайн проверките са установили още, че за повечето сайтове, предлагащи райски газ, няма информация кои са собствениците. До платформите за онлайн търговия са изпратени разпореждания да информират незабавно кои са лицата и фирмите, които продават чрез тях от опасния продукт. На нарушителите ще бъдат връчени заповеди за спиране, а ако не го направят, ще им бъдат наложени санкции до 25 000 лв.

Проверките срещу продажбата на райски газ продължават и днес, като екипите на Комисията за защита на потребителите ще продължат обиколките си по магазини и заведения до късните часове на нощта.

„Проверките вече дават резултат. Ще бъдем безкомпромисни. Ще впрегнем всички усилия да защитим децата си“, каза министър Нинова.

По публикацията работи: Станислава Гавазова

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Ще промени ли ремонтът през местност „Боровец“ маршрута и разписанието на автобус № 46?

Ремонтът през местност „Боровец“ няма да промени маршрута и разписанието на автобус № 46 на…

преди 11 часа

Голям грях в Айтос: Изхвърлиха новородено бебе до кофи за боклук

Стана ясно, че новородено бебе е било изхвърлено до кофи за боклук в Айтос. Сигнал…

преди 11 часа

Спортни звезди вдъхновиха децата в детска градина във Варна по време на Седмица на спорта

През изминалата седмица ДГ №30 "Синчец"- гр. Варна реализира събитие по повод Европейския ден на…

преди 11 часа

Иван Илчев: Добре би било и площадът, и катедралата да се преименуват от „Св. Александър Невски“ на „Св. Иван Рилски“

И според академик Иван Илчев би било добре ако площадът и храмът "Св. Александър Невски"…

преди 12 часа

Марешки има интерес към Спартак – Варна?

Припомняме, че шефът на Спартак Варна Павлин Николов реши да спре финансирането на „соколите“ след…

преди 12 часа

Младият Слави се бори с тежка болест: Има нужда от помощта ни

33-годишният Светослав вече три години се бори с коварно заболяване - рак на дебелото черво.…

преди 12 часа