in

Отбелязваме 144-та годишнина от Освобождението на Варна: Морската столица празнува

Снимка: Община Варна

Варна е последният български град, освободен от турско робство по силата на Санстефанския мирен договор и на Берлинския договор. Днес се навършват 144 години от освобождението на Морската столица

Всяка година на 27 юли се чества Освобождението на Варна от турско робство. Днес се навършва 144-та годишнина от Освобождението на Варна. От 09:30 часа в в Просветно-духовния център „Св. Архангел Михаил“ на ул. „27 юли“ №9 ще се проведе благодарствен молебен и полагане на венци.

Граждани и институции отбелязват паметната дата с молебен и поднасяне на цветя на паметника „Посрещане на братята-освободители“ в двора на църквата „Св. Архангел Михаил“ на ул.“27 юли“. Това е мястото, където варненци посрещат с хляб и сол руските войски, предвождани от генерал Аркадий Столипин. Варна е последният български град, освободен от турско робство по силата на Санстефанския мирен договор и на Берлинския договор.

На 27 юли 1878 година. руски войски от XIV Брянски полк навлизат във Варна и освобождават града от османска власт.

Градът е освободен по-късно от останалата част на страната заради присъствието на турски гарнизони във възловите крепости на Североизточна България. Според Санстефанския мирен договор, тяхното изтегляне не е строго установено с конкретна дата. Едва след Берлинския конгрес става ясно, че Варна остава в границите на новоосвободеното княжество и това слага край на турското военно присъствие в областта.

Публикувано от Станислава Гавазова

Завършила съм бакалавър „Журналистика“ в Нов български университет, а в момента специализирам магистратура „Графичен дизайн за дигитални и печатни медии“. Имам интерес и съм мотивирана по отношение на работата в медии. За мен е необходимост да се развивам и обогатявам знанията и уменията си.