in

До колко е възможно домашните ни любимци да ни носят спокойствие, докато спим

Снимка: Pixabay

В Обединеното кралство и в САЩ домашните любимци си имат цял месец, в който любимите ни животинки са в центъра на чествания, но това също е време, в което се акцентира върху осведомеността относно грижите, отглеждането и осиновяването от приюти на косматите ни приятели

Данните от проучване сочат, че хората, които спят заедно с домашните си любимци, могат да се похвалят с по-спокоен и пълноценен сън. Проучването, проведено сред 2000 американски собственици на домашни любимци, показва, че седем от всеки десет души смятат, че сънят им е по-качествен, когато домашният им любимец е с тях в леглото през нощта. Половината (51 %) дори съобщават, че присъствието на домашен любимец в леглото им помага да се справят със стреса и тревожността.

Приятели за гушкане

Като цяло 47% от собствениците на домашни любимци отбелязват, че е по-лесно да се успокоят през нощта, когато домашният им любимец е до тях, а 42% казват, че компанията им ги кара да се чувстват по-сигурни. 43 процента всъщност предпочитат домашните им любимци да са с тях като източник на „бял шум“.

Макар че повече от половината (54%) позволяват на домашните си любимци да спят в леглото именно защото ги смятат за семейство, 58% от хората във връзка биха предпочели да споделят леглото си с домашните си любимци, а не с партньорите си.

Домашен любимец в леглото си има и своите неудобства

Всъщност, въпреки че проучването установи, че собствениците може да чувстват, че сънят им е по-добър, когато са с домашен любимец, това може да е плацебо за домашните любимци. Собствениците съобщават, че домашните им любимци нарушават съня им средно поне две нощи седмично, а почти една четвърт от анкетираните добавят, че безпокойството на техните животински спътници „винаги“ ги събужда посред нощ. Не е за пренебрегване и топката косми, която сутрин може да намерим в чаршафите и която трябва да почистим.

Когато става въпрос за графика на съня, две трети от анкетираните признават, че вътрешният часовник на домашния им любимец е по-добър от техния – действа като будилник сутрин. Същевременно 57% от собствениците на домашни любимци съобщават, че собственото им време за лягане се влияе от това кога домашният им любимец решава да заспи.

По публикацията работи: Силвана Димитрова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/