Категории: България

В бургаска болница спасиха живота на дете, живяло с монета в хранопровода си месец и половина

Реклама

Интересен случай на малко момиченце, кое е глътнало монета. Детенцето е било подложено на изследване още в началото, но без резултат. Едва след месец и половина става ясно, че в гърлото му има монета

Лекари от отделението „Уши, нос, гърло“ (УНГ) в УМБАЛ-Бургас спасиха дете, живяло месец и половина с монета от 20 стотинки, заседнала между гърлото и хранопровода. Въпреки това, то е правело всички неща напълно нормално, хранило се е и пиело вода, играело, и с нищо не подсказвало, че има чуждо тяло на толкова опасно място.

До момента, в който няколко пъти вдига много висока температура без никакви други симптоми и лекарите започват да търсят причината, каза Юлия Андреева от пресцентъра на болницата. Родителите на 2-годишната Мелиса разказват, че случаят е от 5 юли. Те дали на детето кутийка с монети, с които да играе. Внезапно то започнало да кашля. Майката е предположила, че е глътнало монета, но направената часове след това в болница снимка на коремните органи не е показала наличие на чуждо тяло в организма.

„Бяха много монетите, ако беше една, да я видим, ама няма как да знаем, че някоя липсва. После детето се успокои, не кашляше вече. Прегледът на гърлото също не показва чуждо тяло“, разказа бащата Ахмед Чолев.

Допреди десетина дни, когато внезапно започва да вдига необяснимо висока температура. Направена е отново снимка на белия дроб, където се вижда монета на входа на хранопровода – в края на гърлото. Монетата е извадена в УМБАЛ Бургас от доц. д-р Даниел Петков и д-р Ивайло Илиев.

„Учудващо е как толкова дълго време детето се е хранило въпреки нея. Чуждото тяло е предизвикало хронично възпаление на хранопровода, оттам и необяснимата температура. При подобни случаи има голям риск от перфорация и сериозни усложнения, които могат да доведат дори до летален изход“, обясняват лекарите.

Медиците съветват родителите да бъдат внимателни и да не позволяват на малките деца да играят с дребни предмети, които могат да глътнат, нито да им дават ядки, бонбони и други храни, неподходящи за възрастта.

2-годишната Мелиса вече е изписана от болницата.

По публикацията работи: Силвана Димитрова

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Интервю с Коста Стоянов, депутат от ПП „Възраждане“: „Ние ще продължим да работим за по-добри условия за живот за всички българи“

На 24 септември, в студиото на „Нова Варна“, Георги Костов проведе интервю с Коста Стоянов,…

преди 11 часа

Ето кой качи снимка с футуристичния автомобил „Тесла Кибертрък“ във Варна

Припомняме, че преди две седмици автомобил, изглеждащ като идващ от бъдещето се появи във Варна…

преди 12 часа

Дрон откри изчезнало момиченце в гора в САЩ

Чудо се случи в Батън Руж, щата Луизиана, САЩ. Термовизионен дрон откри изчезнало 10-годишно момиченце…

преди 12 часа

Президентът на Спартак Варна със спешно изявление

Към редакцията на медия "Нова Варна" пристигна официално изявление от Павлин Николов, президент на Спартак…

преди 12 часа

Галена се подлага на операция и временно спира да пее

Попфолк звездата Галена слиза от сцената и временно спира да пее. Причината е, че се…

преди 12 часа

Коалиция ГЕРБ – СДС се регистрира за вота във Варна

ГЕРБ - СДС регистрира листата си с кандидати за народни представители в 3 МИР -…

преди 12 часа