Категории: Черноморие

Спасители извадиха трима давещи се на Южния плаж в Несебър

Реклама

Момчетата, които вече са били извън работното си време случайно виждат давещите се хора и отиват да им помагат. Инцидентът се е разминал без жертви

Спасители предотвратиха трагедия с групово удавяне на Южния плаж в Несебър. Инцидентът е станал вчера, около 19:00 ч. в извънработното време на спасителите и при вдигнат „червен флаг“, който забранява влизането в морската вода заради силния вятър и бурни вълни.

Мъж и жена са влезли в морето, въпреки червения забранителен флаг. Минути по-късно туристите, започват да се давят. По това време на вишките не е имало спасители, заради приключилият им работен ден. Служител от школата по сърф забелязал бедстващите в морето и влязъл с плавателен съд да ги спасява. Огромните вълни обаче повличат и него навътре в морето.

За щастие точно в този момент няколко от спасителите, които живеят наблизо, излезли след работа да се видят на едно от плажните заведения и видели групата давещи се. Те са реагирали светкавично и започнали рискована спасителна операция. Повикали свои колеги на помощ, които пристигнали с оборудване.

В продължение на повече от 30 минути осем плажни спасители са се борели с огромните вълни, за да достигнат и измъкнат на брега тримата давещи се. Използвали са въжета, с които са се придържали, за да обезопасят спасителната операция и да не се стигне до по-голяма трагедия.

Първо са успели да стигнат до жената и са я извадили на брега, а след това са измъкнали и двамата мъже.

„Спасителите са действали не само професионално и мигновено, но преди всичко са проявили голяма човечност и смелост, хвърляйки се в морето по време когато не са на работа и нямат никакви служебни задължения. В случая туристите са имали късмет, че момчетата са били случайно на плажа и са ги забелязали“, заяви концесионерът на Южния плаж в Несебър Кирил Спасов. Той призова отново всички летуващи да спазват флаговата сигнализация.

„Всеки, който нарушава правилата поставя в голям риск не само собствения си живот, но и този на спасителите. Недопустимо е да се влиза в морето при лошо време и вдигнат „червен флаг“, както и след 18.00 часа, когато приключва работното време на спасителите“, предупреди за пореден път концесионерът и посочи, че при бурно море къпането е изключително опасно.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Операция на ГДБОП: Разкриха бандити, ощетили републиканския бюджет с 8 000 000 лв.

От пресцентъра на МВР съобщават за медия "Нова Варна", че пет души са били арестувани…

преди 23 минути

Заснеха пеликан да пресича по пешеходна пътека в София

Пеликан, пресичащ по пешеходна пътека, изненада жители на София. Птицата е заснета на бул. "Симеоновско…

преди 29 минути

Важно за Варна: До броени дни започва ремонт на пътя през местност „Боровец“

На 30 септември (понеделник) започва текущ ремонт на пътя през местност "Боровец", научи медия "Нова…

преди 48 минути

Учени откриха нов вид „акула призрак“

Новозеландски учени са открили нов вид "акула призрак" във водите на Нова Зеландия. Това е…

преди 57 минути

Варненска атлетка записа името си в историята

Варненката Милена Добрева успя да завърши успешно най-трудния по рода си световен шампионат по триатлон.…

преди един час

Председателят на ПГ на „БСП за България“ Борислав Гуцанов: Обединението в ляво е ключът към промяната на България

Това, че утвърдените лидери отстъпиха крачка назад и дадоха път на младите беше “магията” на…

преди 2 часа