Категории: Варна

Намери ли се змиеловец за Варна? (ВИДЕО)

Реклама

Днес в община Варна се състоя пресконференция по повод предложенията за новата Наредба за обществения ред. По време на пресконференцията бе засегнат и въпросът за змиеловец, за който бе обявен кастинг във Варна

„Всяка една голяма община е длъжна да има наредба за обществения ред и в момента тече подготовката на нова такава наредба. Ние сме обявили предложението за новата наредба на сайта на община варна и на Общинския съвет“, обясни Тодор Иванов, заместник – кмет на Варна.

Той допълни, че са публикувани и всички предложения от граждани. По негови думи най-активни са били представителите на неправителствени организации, занимаващи се със защита на животните.

„Част от предложенията са меко казано неподходящи. Има и такива, които директно нареждат към нарушения на закона, независимо, че са отправени от хора, които имат претенциите, че го познават“, отбеляза Иванов.

„Има много проблеми по отношение на обществения ред. Те са свързани не само с реда, а и с управлението на етажната собственост, със запазването на чистотата на обществените територии, с неуредици по движението и паркирането на МПС и ред други неща, много характерни за Варна“, поясни той.

„Има много жалби на граждани, свързани с шум, създаван в обществени кооперации, от отглеждане на домашни любимци, шум от детски площадки, който се генерира при играта на деца, но в същото време има и сигнали за това, че общинските съоръжения, най-вече детски площадки, се рушат. Затова в наредбата има норми, които регламентират отношенията в етажната собственост, да речем употребата на скара и барбекюта по терасите, комините, шумът, който се създава, начина на контрол по детските площадки. Ще има обозначения на площадките с възрастовата граница на децата, които могат да я ползват. Ще има забрана за посещение в определен часови диапазон“, каза Иванов.

Зам.-кметът коментира и ситуацията с домашните любимци и техните разходки.

„От години се борим с този проблем, защото по-голямата част от собствениците на домашни любимци не изпълняват задълженията си за почистване, след като се разхождат домашните им любимци“.

По отношение на домашни любимци, които вдигат шум, Иванов заяви следното:

„Няма как да програмираш едно куче да не лае. Това не означава, че собственикът на това животно няма ангажимент да не създава условията то да не пречи. Ако едно животно е оставено гладно или само твърде дълго време, е възможно да възникнат проблеми с шума“.

По отношение на хората, които хранят животни по улицата, Иванов заяви следното:

„Изхвърлят се различни хранителни продукти от терасите на блоковете, което е абсолютно недопустимо, като оправданието е, че трябва да се хранят животните. Бездомните кучета и котки са много териториални и социални животни и когато започнат да се хранят на определени места от определени хора, това за тях става нормално и защитават територията, на която се хранят, от други животни. Тогава стават конфликти. Тази агресия понякога се проявява и към хората, защото животните защитават територията, на която се хранят“.

Терминът „агресивни животни“ ще бъде избегнат в новата наредба, тъй като няма животни, които са се родили агресивни по природа. Те стават такива по определени причини. Това обясни Иванов.

Идеята на новата наредба е да се предотврати замърсяването при храненето на бездомните животни.

Припомняме, че от Общината организираха кастинг за най-смелия варненец, който да се справя с ловенето на змии в града. Неговата задача би била да хваща влечугите, за да предотврати опасните инциденти, които биха могли да се случат в бъдеще. Все още не е намерен, човек, който да се грижи за ловенето на змии във Варна.

Община Варна търси смели граждани, които да ловят змии, срещу заплащане

„Във Варна не сме свикнали да има много змии, но топлото и сухо време е причина за появата на такива влечуги“, посочи Иванов.

Той каза, че все още не е назначен змиеловец. „Оказа се, че за да назначим такъв служител, има много изисквания, на които трябва да отговаря. Това е причината, поради която не сме назначили такъв човек. Не можем да намерим подходящ човек за това за момента“, заяви той.

За да не се всява паника, зам,-кметът заяви, че няма голям наплив на влечуги във Варна, но зачестяват сигналите за такива. Той каза, че се забързва процедурата за косене на места, където са забелязани такива.

„В някои междублокови пространства тревните площи започнаха да се превръщат в зеленчукови градинки за отглеждане на плодове и зеленчуци, което ще бъде забранено, но в същото време околоблоковите пространства, които се нуждаят от това и хората имат възможност и желание, ще бъдат стимулирани с различни средства:, обясни Тодор Иванов.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Как да подсилим имунната система преди зимата

Ако не, вероятно имате близки или познати, които са минали през неприятното преживяване. Трудно е…

преди 6 часа

Учените с последни новини за COVID-19

Стана ясно, че международен екип от учени от Френския национален център за научни изследвания (CNRS),…

преди 6 часа

Всички възрастни хора в България се готвят за голям празник

На 1 октомври е Международният ден на възрастните хора. На 14 декември 1990 година Общото…

преди 6 часа

Избраха нов председател на Българския лекарски съюз

Делегатите на 77-ият редовен отчетно-изборен събор на Български лекарски съюз избраха с 252 гласа д-р…

преди 6 часа

Масови полицейски проверки по пътищата на страната

12 349 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за…

преди 7 часа

Тeзи прекрасни имена празнуват имен ден в неделя

На 29 септември отдаваме почит към велики християни – Свети Теофан и Свети Кириак. Свети…

преди 7 часа