Категории: България

Илин Димитров: „Целта ни е да улесним хотелиерите“. Ще посетя Варна и Бургас

Реклама

Служебният министър на туризма Илин Димитров обяви, че през остатъка на летния сезон, ще направи посещение на курортите по морето, с цел помощ на хотелиерите и тяхната информираност относно зелени сертификати, както и евентуални нови ковид мерки

Основният ни принцип, по който се водим, е максимално облекчаване на бизнеса в България. Това заяви служебният министър на туризма д-р Илин Димитров, който представи своя екип и приоритетите в работата на ръководената от него институция, предават БГНЕС.

Действията, които Министерството на туризма планира за лятото са, че трябва да обезпечат сезона. Димитров съобщи, че в четвъртък и петък ще посети Варна и Бургас, както и курортите около тях. Служебният министър каза, че искат да помогнат на хотелиерите, които да знаят максимално рано какво предстои откъм зелени сертификати и пр.

„Целта ни е едно спокойно протичане на сезона. Основният ни принцип, по който се водим, е максимално облекчаване на бизнеса в България“, допълни Илин Димитров. Той обяви, че ще бъдат сформирани работни групи за Закон за единна браншова група и за Закон за туроператорите. На 20 август ще стане ясно кои са хората, които ще формират работните групи. „Третата ни политика е Закон за облекчаване на рекламата“, заяви служебният министър на туризма и подчерта, че четвъртата задача е да бъде подготвен Законопроект за промяна на Закона на туризма. Ще се водя от принципите откритост и прозрачност, каза още той.

Димитров също така добави, че по нетни показатели данните за туризма по българското Черноморие са по-високи спрямо 2021 г. „Някъде има два или три пъти по-добри показатели по брой на туристи“, каза той. Но допълни по отношение на приходите от туристи – „сезонът и пилците се броят наесен“ и това, че има туристи, не значи, че сезонът е на печалба. Това ще се разбере в края на сезона, посочи Димитров.

По българското Черноморие работят около 7 хиляди украински бежанци, каза още Димитров, но на фона на българските работници по морето, те са една много малка и незначителна част. А онези, които са останали да живеят в страната, са малко над 25 хиляди. Илин Димитров каза още, че програмата за украинските бежанци ще продължи в този си вид до края на септември месец 2022 г.

На въпрос на БГНЕС, свързан с битите от спасители на плажа на Слънчев бряг полски туристи, той изрази мнение, че това е абсолютно недопустимо поведение. „Но това е проблем, свързан с Министерството на вътрешните работи, нека видим с какво решение ще излязат те“, каза служебният министър на туризма. Той не коментира как случката ще се отрази на туристическия сезон.

Попитан дали е разговарял с колегите си от „Продължаваме промяната“, тъй като той е единственият министър от ПП в служебното правителство, Илин Димитров отговори положително и подчерта, че това е една възможност, тъй като правителството е експертно.

По повод инцидента със свлачището на плажа в Балчик Илин Димитров заяви, че там е свлачищна зона от много години. „Възникне ли някакъв проблем, звъним веднага на концесионера“, допълни той и уточни, че няма засегната част от плажа. Според него всички останали въпроси са от компетенцията на МРРБ.

На въпрос дали издаването на визи в Русия на български граждани става безпроблемно, Димитров отговори, че не може да каже, но е категоричен, че се издават такива. „Ще направим всичко възможно за функционирането на визовия туризъм“, подчерта той.

По публикацията работи: Силвана Димитрова

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Времето по Черноморието днес: Ето какви температури да очакваме

Според прогнозата на НИМХ днес (24 септември, вторник) времето по Черноморието ще бъде предимно слънчево,…

преди един час

Достигна ли българският туризъм нивата отпреди COVID пандемията?

Българският туризъм не е достигнал нивата отпреди COVID пандемията въпреки регистрираният ръст на посещения по…

преди 15 часа

Тир е аварирал край Кресненското дефиле: Образува се 10 км задръстване

Стана ясно, че тир е аварирал днес край Кресненското дефиле. Това е довело до задръстването…

преди 16 часа

Дъжд от голове на старта на новия сезон на АМФЛ-Варна

Квалификационните турнири, в които трябва да бъдат определени съставите на четирите лиги в новия 12-и…

преди 16 часа

Ето до какви заболявания може да доведе честата консумация на готова храна

Галина Рогожкина, ендокринолог в Скандинавския здравен център, заговори за здравословните проблеми, които може да причини…

преди 16 часа

Слабо земетресение в България

Слабо земетресение е било регистрирано днес на територията на България. Трусът е бил край Ихтиман.…

преди 17 часа