Категории: Черноморие

Днес, преди 53 години, е открит курортът Албена

Реклама

Албена е ваканционно селище на Черно море, разположено в Североизточна България. Намира. Градът е със статут на селищно образувание (с национално значение), считано от 1 февруари 2005 г.

Курортът е основан през 1966 г., Новият курорт, съгласно решение на Изпълнителния комитет на Окръжния народен съвет – Толбухин, е именуван „Албена“, на едноименното произведение на писателя Йордан Йовков, писано в началото на 20 век. Строителството на почивни домове започва още през 1966 г., но първоначално през 1967 г. като временни жилища за туристи са конструирани бунгала, в които първите туристи са няколко чехословашки студентки. Курортът е официално открит на 14 март 1967 в присъствието на секретаря на БЗНС и председател на Президиума на Народното събрание на НРБ Георги Трайков, първия секретар на ЦК на БКП и председател на Министерския съвет на НРБ Тодор Живков.

През 1974 г. е увеличена територията на курорта с построяването на ресторант извън сградите на почивните домове. През периода 1970 – 1989 в курорта са гости много чужди държавни и партийни ръководители, които са на официални посещения в НР България; курортът е посетен от Леонид Брежнев, Индира Ганди, Фидел Кастро, Юмжагийн Цеденбал, Жамбийн Батмунх, Николае Чаушеску, Думаагийн Содном, Саддам Хюсеин, Матьо Кереку, Таха Ясин Рамадан, Андреас Гавриелидис, Егор Лигачов и мн. др. Към 1989 г. Албена е най-модерният туристически курорт на НРБ.

Комплексът разполага с 33 хотела, разположени както по плажната ивица, така и в парковата зона, намираща се на около 900 метра от плажа. Стопанисва се от една от най-големите туристически компании в България – „Албена“ АД, публично търгувано дружество на Българска фондова борса.

Полуостров Албена на остров Брабант в Антарктика е наименуван в чест на курорта Албена.
Днес ваканционното селище отбелязва своята 53-та годишнина с богата празнична програма, намаления и много други изненади за гости и приятели.

Денят ще започне с откриването на фермерски пазар, разположен до западния вход на хотел „Добруджа“. На място местни производители ще предлагат своята домашна и екологично чиста продукция, поставяйки акцент върху едни от основните приоритети, заложени в Зелената мисия на Албена, а именно собственото производство на пресни плодове, зеленчуци, сок, вино, мед и месо, както и социалната отговорност спрямо местната общност и подобряването на регионалното благосъстояние.

В 16:00 ч. представителният духов оркестър на Българските военноморски сили ще премине в тържествено шествие по крайбрежната и търговска улица на курорта, изпълнявайки едни от най-емблематичните си музикални произведения. В интервала от 17:30 до 19:00 ч. желаещите ще могат да видят курорта отвисоко, политайки с балон с горещ въздух от поляната до хотел „Добруджа“.

Отново там в 20:15 ч. започва вечерната програма с тематична детска дискотека. Кулминация сред предвидените прояви ще бъде концертът на звездата на българската поп музика Любо Киров от 21:00 ч. и последващата пищна заря.

По публикацията работи: Силвана Димитрова

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Градушка падна във Варненско

Градушка падна в с. Царевци, общ. Аврен, обл. Варна това научаваме от снимки на Петьо…

преди 9 часа

Птичи грип е открит в краве мляко от магазина

Стана ясно, че нови наблюдения показват възможен път на заразяване от птичи грип, при който…

преди 9 часа

Интензивен дъжд наводни много булеварди в Добрич

Близо 30 л/кв.м. е количеството дъжд в Добрич към този час. Много булеварди в града…

преди 10 часа

Какво ще бъде времето по Черноморието в понеделник

Утре ще бъде предимно слънчево. Северозападният вятър ще отслабне и ще е слаб до умерен,…

преди 10 часа

Как да разпознаем истинския мед в домашни условия

Не е тайна за никого, че на пазара ни има много фалшив мед. Това, че…

преди 10 часа

Дете на 10 подкара кола и обиколи с нея училищна площадка

Стана ясно, че дете на десет години е задигнало автомобил. На кадри се вижда как…

преди 10 часа