in

Благомир Коцев разкритикува Портних, Смърков праща национална полиция в Морската градина

Колаж: "Нова Варна"

Областната администрация във Варна предприе нови мерки в битката с автомобилите в Морската градина

По повод постъпилите сигнали областният управител се обърна за съдействие към органите на МВР. Считано от 26.08.2022 г. по разпореждане на директора на ОД на МВР – Варна, екипи на полицията ще извършват регулярно проверки и ще санкционират нарушителите, съобщиха от Областната администрация за „Нова Варна“. Посоченото е спешна мярка, макар и неоптимална, която цели да регулира неправомерното паркиране на МПС. Изпратено е писмо до община Варна с искане за съставяне на съвместна работна група с цел намиране на оптимално и бързо решение на проблема.

Управителят на област с административен център Варна Марио Смърков благодари на всички граждани, споделили за нередности, свързани с неправомерно навлизащи автомобили в Морската градина и паркирани в зелените площи, най-вече в района на Делфинариум – Варна. 

Междувременно бившият областен управител на Варна Благомир Коцев отправи критики към кмета на морската столица Иван Портних.

„Знаете ли какво става, когато политическите амбиции и реваншизма станат основна движеща сила в управлението на местно ниво? Получава се така, че основни ценности като човешкия живот и безопасността на гражданите стават маловажни. Последният пример за това беше изтеглянето на Общинска полиция от входа на Делфинариума, което създаде предпоставки за инциденти и хаос в района“, написа той във Фейсбук.

„Радвам се, че още веднъж, когато няма община, има държава и именно по тази причина бих желал да благодаря на областния управител и директора на РДВР-Варна за обективната оценка и за това, че реагираха на поредните опити на кмета Иван Портних да създаде умишлен безпорядък в Морската градина в последните дни.

След затварянето на крайбрежната алея първото нещо, което кметът Портних направи като бойкот на заповедта ми, беше да оттегли постовете на общинска полиция от басейн „Приморски” и Рибарския плаж с единствената цел да създаде предпоставка колите да влизат свободно по алеята и да настане хаос в историческата част на Морската градина. За щастие националната полиция в лицето на комисар Михов реагира своевременно и постави свои постове на мястото, където общинската полиция 10 години е изпълнявала това свое традиционно задължение“, посочи Коцев.

„Сега отново станахме свидетели на подобен сценарий – кметът оттегля от входа на Делфинариума общинска полиция (която е под негово ръководство) от преките й задължения, като преустановява санкционирането на водачите, паркирали автомобилите си в тревните площи и алеите, за да създаде безпорядък в Морската градина и да насочи обвиненията на гражданите към мен“, коментира той.

„Но въпреки доброто развитие на обстоятелствата, остават някои въпроси, които бих желал да отправя към кмета Иван Портних: Защо бе изтеглена Общинска полиция? Защо общинска полиция се ползва като частна гвардия на кмета? Защо не оставя полицаите да си вършат работата?

Все въпроси, на които едва ли ще получа отговор, но се надявам, че в най-скоро време нещата ще се променят и ще започнем да живеем в един много по-уреден град, в който общинските служби не се използват като „бухалки“ за постигане на политически цели“, завършва поста си Коцев.

Публикувано от Снежи Раева

Завършила съм специалност "Журналистика" в ШУ "Епископ Константин Преславски". Работила съм в сферата на медиите.